Kindertekening zwangerschap en zwangerschap

Zwangerschap


Klik hier voor tips over hoe voorbereiden op het geven van borstvoeding tijdens de zwangerschap


borstvoeding lactatiekundige

Kan ik borstvoeding blijven geven tijdens een nieuwe zwangerschap?

Ja, natuurlijk. Sommige kinderen weigeren echter de borst in de loop van de zwangerschap omdat je melk lichtjes anders gaat smaken, je toeschietreflex wat trager werkt en/of je melkproductie halverwege de zwangerschap gedaald is. Die “droogstand” hoeft echter geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. De melkproductie zal immers terug toenemen naarmate de bevalling nadert.

Waar je zeker op moet letten, is of je borstgevoede babytje of peuter nog voldoende vocht binnenkrijgt. Is je borstekindje jonger dan een jaar, dan zal je zijn plasluiers en gewicht in de gaten moeten houden. En eventueel moeten bijvoeden met extra vocht (donormelk, water, kruidenthee, fruitsap). Of met extra melkproducten zoals yoghurt, kwark (platte kaas), sneetjeskaas, donormelk of kunstvoeding. Sommige vrouwen komen immers “droog” te staan halverwege de zwangerschap. En produceren dan niet meer voldoende melk om hun kindje exclusief borstvoeding te blijven geven.

Zwangerschapstest

Besluit je na de bevalling zowel je pasgeborene als het oudere broertje of zusje aan de borst te houden, dan heet dat tandemen.

Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap kan licht pijnlijke tepels veroorzaken. Maar dat ongemak is niet erger dan de gevoeligheid die je ondervond bij het voeden tijdens de eerste dagen na de geboorte. Heb je een ondraaglijke pijn tijdens het voeden, raadpleeg dan een lactatiekundige.Borstvoeding tijdens zwangerschap

Dat borstvoeding geven een miskraam kan veroorzaken, is een fabeltje. Enkel bij een dreigende vroeggeboorte of bij een tweelingzwangerschap wordt borstvoeding geven afgeraden. Ben je ongerust, vraag je gynaecoloog dan of je nog mag vrijen tijdens deze zwangerschap. Vertelt je arts dat gemeenschap kan, dan mag je ook blijven voeden. De baarmoedercontracties tijdens het geven van borstvoeding zijn immers niet sterker dan tijdens het vrijen.

 
Heb je nog vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap? Kijk dan even in de “Vruchtbaarheid”-rubriek op deze website!
 

Natuurlijke familieplanning

Natural Family Planning: algemene uitleg (FamilyDoctor.org)

Wat te verwachten na een keizersnede? Meer uitleg

Borstvoeding Aardig

© Borstvoeding Aardig 2023