Clusteren borstvoeding slapen

Slapen

Hoe krijg je je baby in slaap?

Hoe laat je je baby wat langer slapen ’s nachts?

Hoe overleef je de nachtvoedingen?

Valt je kindje telkens in slaap aan de borst?

Slaapt je pasgeborene de hele nacht door?

Wordt je dreumes of peuter nog regelmatig wakker ’s nachts?

Wil je kind alleen aan de borst in slaap vallen?


Hoe krijg je je baby in slaap?

Borstvoeding en slapen in hetzelfde dekentje

Borstvoeding en slapen in hetzelfde dekentje

In slaap voeden

  • Voed je kleintje in slaap. Zuigen aan de borst maakt je kindje rustig. Zodat ie met een gerust gevoel, en een gevuld maagje, richting dromenland kan.
  • Heeft je kleintje nog zuigbehoefte, maar geen echte honger meer? Leg hem dan weer aan aan je leegste borst. Zo kan hij nog even tutten, zonder weer hele sloten melk binnen te krijgen.

Draagdoek en bij jou laten slapen

  • Draag je babytje bij je in een draagdoek. Dragen kan veel rust brengen bij huilbabytjes en refluxkindjes. En bijna alle kleintjes vinden het heerlijk, zo lekker dicht bij mama of papa.
  • Net als dragen en rondwandelen, maakt ook wiegen of schommelen in de schommelstoel of hangmat een babytje rustig. Zodat ze zich makkelijker kunnen overgeven aan de slaap.
  • Eentonige geluiden zijn ook heel rustgevend voor kleintjes. Een babytje valt bijna automatisch in slaap bij het geluid van de stofzuiger, de damp- of wasemkap, de droogkast, enzovoort. Zeker als ie tegelijkertijd in een terugkerende beweging heen en weer gewiegd wordt in de draagdoek. Bij stofzuigen, dweilen of wandelen bijvoorbeeld.

Slapen in de draagdoek

Als je je kindje in een bedje wil laten slapen

  • Maak de overgang naar het koude bedje geleidelijker, door je babytje eerst even vast te houden (of beter nog: te voeden) in zijn dekentje. En daarna pas in zijn bedje te leggen. Veel babytjes voelen zich ook geborgener als ze een beetje ingepakt mogen slapen. Let er wel op dat je kleintje het niet te warm krijgt in zijn dekentje. En dat ie met zijn handjes naar zijn mondje kan. Op de vuistjes sabbelen is immers een hongersignaal voor je kleintje. Ga je je babytje strak inbakeren, dan beknot je daarmee zijn manier om te vertellen dat ie honger heeft!
  • Warm het bedje voor met een kruik of een kersenpitkussentje. Maar laat je kleintje nooit met een kruik of kersenpitkussentje slapen. Want dan kan hij oververhitten!
  • Druk na het neerleggen nog even zachtjes met je handen op de plekken waar je je kleintje hebt vastgehouden.
  • Leg een opgerolde handdoek tegen de flanken van je babytje. Dat geeft hem een geborgener gevoel.
  • Je kan in de handel ook DVD’s verkrijgen of download een app met rustgevende babymuziek. Telkens hetzelfde muziekje opzetten voor het slapengaan, kan je kindje duidelijk maken dat het slaaptijd is.

Geborgen slapen

Het bedje opmaken

  • Maak het bedje kort en strak op. Dat geeft ook een geborgener gevoel.
  • Leg een door jou gedragen t-shirt onder je babytjes hoofdje. Zodat ie je vertrouwde geur om zich heen heeft.

Slaapritueeltje en voorspelbaarheid

  • Gebruik steeds hetzelfde, eenvoudige slaapritueeltje. Eventueel met een lekker warm badje of massage. Daarvan wordt je kleintje heerlijk loom.
  • Doe alles in slow motion. Dus leg je kleintje heel traag in zijn bedje. En dek hem voorzichtig toe. Van snelle of bruuske bewegingen worden babytjes onrustig.
  • Verduister de kamer. Eventueel met een klein nachtlampje aan.
  • Leg je kindje steeds op dezelfde plek te slapen. Voorspelbaarheid maakt je kleintje rustiger.
  • Hou de slaapomgeving rustig en prikkelarm. Dus geen felle kleuren, speelgoed of mobiel in de buurt.
  • Ook drukke spelletjes hou je beter voor overdag. De avond zou een rustmoment moeten zijn, als overgang naar de nacht.
  • Blijf nog even in de buurt na het inslapen. En ga zachtjes wat rommelen. Zodat je kleintje niet het gevoel heeft dat ie alleen is.

Raadpleeg een (kinder)arts als geen van bovenstaande trucjes helpt.

 
Bij onze oudste wisten we nog niet veel over kleine babytjes en slaappatronen. We hielden ons toen nog mooi aan de traditionelere adviezen van ervaren familieleden en kennissen. Ons werd verteld dat een kindje altijd in zijn bedje moest om te slapen. Het moest zelf leren inslapen. En zo snel mogelijk de nacht doorslapen.
Wat was dat moeilijk!
Aanvankelijk hebben we geprobeerd om ons zoontje “op te voeden” zoals het moest. Maar we kregen pas rust toen we al die goedbedoelde tips en adviezen los gingen laten. En vooral ons gevoel gingen volgen.
Was ons ventje overdag onrustig, dan nam ik hem bij me in de draagdoek. Waar hij vaak al na enkele minuutjes in slaap viel. Hij kreeg voeding op verzoek. Véél voeding, ook ’s nachts. Ik ging mijn zoontje ’s avonds in slaap voeden. En zijn bedje stond vlak naast mijn bed.
Doorslapen deed ie op zijn eigen tempo. Zo rond zijn tweede verjaardag kon ie regelmatig zonder mama of papa ’s nachts.
Naar ons kind kijken, ons eigen gevoel volgen en de oren sluiten voor al die verwarrende adviezen van anderen heeft ons veel rust gebracht…
 

En tot slot: excessief laten huilen heeft geen zin! Daarmee leer je je baby alleen maar dat mama en/of papa niet komen als er iets is… Bovendien kan hysterisch laten huilen bij je babytje neurologische schade veroorzaken! Meer informatie (Natuurlijk Ouderschap)

borstvoeding

Hoe laat je je baby wat langer slapen ’s nachts?

De hele nacht doorslapen doet een kindje vaak pas na zijn eerste verjaardag. Het is dus helemaal niet ongewoon dat je babytje ’s nachts nog om één of meerdere voedingen vraagt. Als je kindje erg vaak om een nachtvoeding komt, kan je proberen om overdag wat vaker te voeden. Op die manier kan het zijn dat je kindje ’s nachts wat langer “doorslaapt”:

  • Doe aan clustervoeden ’s avonds: enkele malen na elkaar elk (half)uur de borst aanbieden in plaats van elke twee of drie uur.
  • Leg overdag je kleintje een keertje extra aan. Wij eten en drinken tussen de hoofdmaaltijden zelf ook af en toe nog eens wat extra. Je kindje kan dus ook behoefte hebben aan een of meerdere tussendoorslokjes aan de borst.
  • Geef een droomvoeding. Leg je kleintje slapend aan op het moment dat jij naar bed gaat. Neem je je kindje in borstvoedingshouding voor je blote borst, dan hapt ie vaak op automatische piloot aan. En drinkt een voeding weg zonder wakker te worden. Door het voeden, krijg jij ook een loom gevoel. Waardoor inslapen voor jou ook vlotter gaat. Borstvoeding als natuurlijk slaappil dus, voor beide!
  • Word je ’s nachts wakker voor een toiletbezoekje of een glaasje water, geef ook dan een droomvoeding. Zo voorkom je dat je kindje wakker wordt voor een voeding op het moment dat jij net weer in slaap gevallen bent.
  • Doe aan wisselvoeden ’s avonds: bied de laatste voeding vier (of zes) borsten aan in plaats van twee. Dus wissel drie maal van borst in plaats van één keer. Die paar extra slokjes achterste vetrijke melk kunnen net dat beetje meer verzadiging geven, waardoor je kindje een langere ruk kan maken ’s nachts.

Enneuh… lukken bovenstaande trucjes niet, dan brengt onderstaande misschien soelaas…

Hoe overleef je de nachtvoedingen?

  • Geef een droomvoeding (zie hierboven) op de momenten dat jij wakker bent. Zo voorkom je dat je kindje om een voeding vraag op het moment dat jij net weer in slaap gevallen was.
  • Relativeer. Je bent niet de enige! Bedenk dat wanneer jij je kleintje aan de borst hebt, dat er dan nog tientallen vrouwen alleen al in Vlaanderen en Nederland samen met jou aan het voeden zijn.
  • Maak het jezelf gemakkelijk. Leg je kindje in een bedje naast je. En voed liggend op bed. Doe ondertussen een hazeslaapje of pak er een leuk  boek bij, terwijl je kleintje rustig ligt te drinken.
  • Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend.
  • Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken. Op die manier verleng je de tijd tot de volgende voeding.
  • Bedenk dat de borst zoveel makkelijker is dan door een koud huis te moeten om een flesje klaar te maken, terwijl je kleintje ligt te blèren van de honger.
  • stop je wekker achterin de kast. Door telkens op de klok te kijken ’s nachts maak je jezelf alleen maar druk. En win je geen minuut extra slaap.
  • Ga samen met je kind(eren) lekker vroeg naar bed. Dan heb je die eerste nachtelijke uren toch alvast “binnen”.
  • Dut overdag bij als je kleintje ook slaapt. En laat het huishouden even aanwaaien. Of beter nog: vraag anderen eens om de stofzuiger of de vaatdoek vast te pakken. Zodat jij kan rusten.
  • En last but not least: indikken van moedermelk of kunstvoeding zijn absoluut geen garanties op doorslapen! Integendeel zelfs…

Valt je kindje telkens in slaap aan de borst?

  • Zo veel mogelijk huid op huid-contact met je babytje is erg belangrijk. Op die manier is de borst steeds beschikbaar. En kan je reageren op de allereerste hongersignalen. Leg je kleintje slapend aan van zodra hij onrustig gaat bewegen. Of smakgeluidjes maakt in zijn slaap.
  • Bij een pasgeborene kan je met de tepel de lipjes strelen. Of de mondhoek zachtjes aanraken. Een pasgeboren babytje opent dan automatisch zijn mondje, zelfs als hij half slaapt. En hapt op automatische piloot aan.

  • Een andere methode is om met je tepel van zijn oortje tot aan de mondhoek te strelen, over het kaakje. Ook dat stimuleert je liefje om aan te happen.
  • Geef je je kindje de borst bij de eerste hongersignalen, dan verspilt het geen energie aan huilen. Daardoor zal hij veel effectiever drinken aan de borst.
  • Geef je je kindje een voeding, kleed hem dan niet te warm aan. En stroop de mouwtjes wat op. Dat blote velletje van de armpjes en handjes op jouw blote borst maakt je kindje alerter.
  • Sommige merken voedingsbh’s zijn wel prachtig om te zien, maar laten maar weinig vel van de borst bloot. Als je discreet wil gaan voeden is dat handig. Maar valt je kindje snel in slaap aan de borst, dan draag je beter geen bh of eentje waarbij veel bloot te “voelen” is voor je kindje.
  • Plaag je kleintje een beetje door aan zijn oor te frutselen op het moment dat ie minder krachtig zuigt. Of kietel het kaakje en het kinnetje. Of masseer voorzichtig zijn rugje, handpalm of de muis van zijn duimpje als ie in slaap dreigt te vallen. Zo blijft ie alerter en beter bij de les.
  • Wissel van borst van zodra je kindje loslaat. En wissel desnoods niet één, maar meerdere keren per voeding. Wisselvoeden, noemen ze dat.

  • In plaats van van borst te wisselen, kan je ook van houding wisselen. Lost je kleintje de borst, dan schakel je bijvoorbeeld over van madonna- naar rugbyhouding. Maar je legt hem wel aan dezelfde borst weer aan. Lost hij daarna die borst opnieuw, dan ga je dan pas wisselen van borst.
  • Pas borstcompressie toe tijdens het drinken. Zo blijft de melk krachtig stromen. En krijgt je kleintje geen kans om in een diepe slaap te vallen. Bovendien krijgt je babytje dan meer melk binnen op de korte tijd dat ie wel  wat wakkerder is.

Hoe zie ik of mijn baby drinkt of tut? Meer uitleg

Slaapt je pasgeborene de hele nacht door?

Pasgeborenen zijn helaas niet gemaakt om de nacht door te slapen. Nachtvoedingen horen erbij!

Borstvoeding Aardighttps://www.aardig.be

Wordt je dreumes of peuter nog regelmatig wakker ’s nachts?

Er zijn zoveel redenen waarom een ouder kindje wakker wordt ’s nachts… Kan zijn dat het gewoon dorst of honger heeft. Maar zou ook best kunnen dat het eng gedroomd heeft. En de veiligheid van mama of papa even nodig heeft om opnieuw in te slapen. Kan ook zijn dat er die dag zo veel nieuwe of spannende dingen gebeurd zijn, dat hij de nacht nodig heeft om dat allemaal te verwerken. Soms is het gewoon een ongewoon of gek geluid op straat of iets bij de buren dat je kindje ongerust maakt. Of je kindje is wat ziekjes en voelt zich onwel. Of het is wat te koud of te warm op de kamer. Enzovoort.

De meeste kindjes zijn pas in staat om zelf weer in te slapen, ook bij ongewone gebeurtenissen, rond de leeftijd van vier jaar. Dat je dreumes of peuter ’s nachts nog moeite heeft om door te slapen is dus niet echt ongewoon. En meestal een fase die vanzelf overgaat, als je kindje daar “rijp” voor is.

Soms helpt het om anders te gaan kijken naar de situatie. Vind je het echt storend dat je er één of meerdere keren per nacht uit moet voor je kindje? Of vind je de bemoeienissen van anderen over het slaappatroon van je kindje vooral vermoeiend? Per slot van rekening ben jij diegene die er ’s nachts uit moet voor je kind en niet die anderen…

 
Als jij er geen probleem mee hebt dat je kindje nog af en toe om een voeding vraagt ’s nachts of even een troostknuffel nodig heeft, dan is er eigenlijk geen probleem. Probeer je oren dan te sluiten voor die goedbedoelde adviezen van anderen. En doe gewoon je eigen ding.
 

Sliep je kindje wekenlang mooi door en nu opeens niet meer?

Dat kan… En is zelfs vrij normaal bij borstekindjes. Of liever: bij alle kleine kinderen. Want ook ouders van fleskindjes maken zulke dingen mee natuurlijk. Het grote verschil tussen borst- en kunstvoeding is dan dat jij altijd het beste troostmiddel ter wereld bij de hand hebt: de borst!

Wordt je kleintje opeens weer wakker midden in de nacht? Geef het dan gewoon een (of meerdere) voeding(en) extra. Borstvoeding maakt zowel bij jou als bij je kindje een stof vrij die je rustig en slaperig maakt. Waardoor jullie beide snel weer richting dromenland vertrokken zijn.

Andere trukjes:

  • Is je kindje ouder dan een jaar, geef dan zijn vertrouwde knuffel of een tutteldoekje mee in bed. Die biedt veiligheid en troost. Als die knuffel naar jou ruikt, dan biedt die extra troost.
  • Hou de avonden rustig. Doe geen wilde spelletjes meer of kijk niet meer naar drukke tv-programma’s voor het slapengaan.
  • Probeer zelf ook zen te blijven… Ben je gespannen van een stressvolle dag, dan breng je die spanning vaak over op je kindje.
  • Lees een boekje voor het slapengaan. Of verzin een ander rustgevend avondritueeltje. En probeer daar zelf ook van te genieten! Hoe meer ontspannen jij bent, hoe rustiger je kindje is.
  • Gebruik de slaapkamer of het bedje niet als straf. Als je kindje zijn bedje associeert met straf, dan is ook het slapen ’s nachts niet fijn meer.
  • Voelt je kindje zich alleen of is het bang tijdens de nacht, neem het dan au sérieus. En probeer die angst op een liefdevolle manier weg te nemen.
  • Kijk na of je kindje niet ziek is. Zieke kindjes slapen meestal niet goed… Is het ongemak opgelost, dan gaat ook het slapen beter.

borstvoeding lactatiekundige

Wil je kind alleen aan de borst in slaap vallen?

Dat is normaal. Als je de meeste borstekindjes laat kiezen, dan krijgt mama de prijs van ideale tut! ;-) En geef toe, waar val jij het liefst in slaap? Toch ook in de armen of op schoot bij je partner, niet? Elke mens is een gezelligheidsdier… Zo ook je kindje!

Maar het gaat over, hoor. Elk kindje leert vroeg of laat ook inslapen zonder mamaspeen. Het ene kindje gewoon wat sneller dan het andere. Maar allemaal leren ze het. En als je wat geduld hebt, zelfs zonder enige dwang.

© Borstvoeding Aardig 2023