Borstvoeding in het openbaar

Borstvoeding in het openbaar

Zin in een uitje? Geen probleem! Neem je kleintje gewoon met je mee, in de draagdoek bijvoorbeeld. Hij zal zich heerlijk geborgen voelen, lekker dicht bij je. Rustig om zich heen kijken en wegdommelen wanneer hij maar wil. En jij hoeft je geen zorgen te maken om zijn voeding. Want die is altijd bij de hand en heerlijk op temperatuur. Mooi, toch? Borstvoeding is absoluut geen reden om je aan huis gebonden te voelen!

“Ik heb borstvoeding altijd als iets superhandig gezien, zéker buitenshuis… Vastpakken en voeden. Zoveel makkelijker dan wanneer je eerst een plek moet vinden om je kunstvoeding op te warmen. En de flessenboel steriel moet zien te houden tot aan het volgende voedingsmoment.”
Katrien, ervaring met zowel borst als fles

Borstvoeding in het openbaar

Er wordt in België en Nederland zelden moeilijk gedaan over voeden in het openbaar.

“Begin dit jaar heb ik, zichtbaar zwanger, de jongste midden in de Miss Etam zitten voeden op een koopzondag Het was enorm druk in de winkel, maar ja, honger is honger. Dus ben gewoon bij de andere twee bij het kindertv’tje op een stoel gaan zitten en gaan voeden. Heb er alleen maar positieve reacties op gekregen. En bij de kassa vroegen ze later of de lunch gesmaakt had ”
Barbara, mama van vier en langvoedster

Positieve reacties, zoals die van hierboven, komen wel vaker voor. En dat niet alleen van individuen. Heel wat openbare gebouwen, horecazaken en winkelcentra hebben een “borstvoedingsvriendelijk beleid”. En reserveren ergens een speciaal voed- en verzorgingsplaatsje voor mama en haar baby.

Er bestaat speciale borstvoedingskledij. Die is te koop bij de gespecialiseerde baby- en mamazaak. Maar ook met een eenvoudig (rekbaar) topje en shirtje of truitje kom je al heel ver. Trek bij het voeden het topje naar beneden, tot onder je borst. En je shirt of trui doe je omhoog, tot boven je borst. Op die manier is alleen de tepel bloot. En daar ligt je kind voor of aan. Bekijk het thuis maar eens in de spiegel. Een enkeling die beweert iets te zien, moet er al met zijn neus vlak boven gaan staan…

Voel je je nog niet comfortabel met enkel een topje en shirt of trui, dan kan je ook nog een hemdje, jasje of sjaal om je schouders doen. Daarmee flankeer je dan de zijkant. Op die manier zie je helemaal niets!

borstvoeding lactatiekundige

Hoe counter ik misprijzende blikken of negatieve opmerkingen?

Ten eerste vind ik dat je op geen enkele openbare plaats zou moeten vragen of het stoort dat je borstvoeding geeft. Als je kind honger heeft, moet je het eten geven. Waar je op dat moment ook bent. Een flesmoeder vraagt immers ook nergens of het stoort dat ze haar kind voedt.
Bovendien is het recht op voeding een algemeen kinderrecht. En hebben borstmama’s voedrecht.

Als ik niet bij familie of vrienden thuis ben (waar ik soms uit beleefdheid wel even vraag waar ik rustig mag voeden), dan probeer ik zoveel mogelijk te voeden in een horeca-gelegenheid. Ik zet me dan zodanig dat ik aan de kant of met mijn rug naar “het publiek” zit. Komen er toch nog misprijzende opmerkingen van omstaanders, dan is mijn standaardreactie: “Jij eet of drinkt toch ook? Mijn kind doet dat op haar manier!”

Borstvoeding in het openbaar

Een enkeling die zich stoort aan het gebeuren, beperkt zich doorgaans tot een, te negeren, misprijzende blik of een opmerking-net-binnen-gehoorsafstand.

“Ik heb één maal meegemaakt dat ik (heel discreet met de rug naar het grootste gedeelte van de rest) zat te voeden in een lunchroom, dat er iemand van het personeel kwam vragen of ik DAT niet ergens anders kon doen, op het toilet ofzo. Nou die kreeg direct een reactie van mij terug met de vraag of hij zijn lunch ook op het toilet op at… En ik heb vervolgens mijn koffie gedronken en gewacht tot zoonlief klaar was met drinken.”
Barbara, mama van vier en langvoedster

Leuk pleidooi van een flesmama voor borstvoeden in het openbaar (Engelstalig, Blogspot Nine Davids)

© Borstvoeding Aardig 2023