Prematuur geboren

Baby in de couveuze

Waarom borstvoeding voor een premature baby?

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor een kindje. En zéker als ie prematuur is. Moedermelk voor een te vroeg geboren babytje is immers speciaal aangepast aan de noden van dat kleintje! Meer eiwitten bijvoorbeeld, om beter te kunnen groeien. Meer vetten, mineralen en meer antistoffen, om beter beschermd te zijn tegen ziektes. Pas na twee tot vier weken verandert de melk van een te vroeg bevallen mama in de “gewone” rijpe moedermelk.

Neem je babytje zeker zo veel mogelijk bij je! Huid op huidcontact stimuleert de ontwikkeling van je liefje. En zijn algemene conditie stijgt wanneer hij aan de borst drinkt, of op “snuffelstage” is.  Zijn hartslag en ademhaling worden regelmatiger en zijn bloedspiegel stijgt. Gewoon door bij jou op de borst te liggen. Magisch toch?!

Bovendien vraagt borstvoeding minder energie dan drinken uit een flesje. Couveuzebabytjes, die hun energie broodnodig hebben voor hun groei en herstel, zijn dus zeker gebaat met een mama die voor borstvoeding wil gaan. Ook al is borstvoeding geven aan een couveuzekindje niet altijd de makkelijkste voedingskeuze…

Borstvoeding en prematuur babytje, couveuze

Geboren na 29 weken en op snuffelstage bij mama, die bijvoedt (met afgekolfde melk) via een spuitje

Proficiat, geboorteverhaal opgedragen aan alle mama’s die niet op een roze wolk zitten

Kort ziekenhuisverblijf en anesthesieadviezen bij het borstgevoede kind. Meer uitleg

© Borstvoeding Aardig 2023