Prematuur geboren

Couveuze

Waarom in de couveuze?

Waarom is borstvoeding ook de meest geschikte voeding voor een premature baby?

Meer informatie en concrete tips


In de couveuze?

  • Je kindje is te vroeg (prematuur) geboren.
  • Je kindje is met een te laag geboortegewicht in verhouding tot zijn leeftijd (dysmatuur) geboren.
  • Je kindje is ernstig ziek of net geopereerd.
  • Je kindje moet om een medische reden een tijdje ter observatie op de couveuze-afdeling verblijven

Ook als je kindje op de couveuze-afdeling verblijft kan je borstvoeding geven. Misschien mag je je liefje live aanleggen, maar waarschijnlijk zal je ook melk moeten afkolven. Die melk wordt dan op een alternatieve manier aan je kindje gegeven: via een sonde, een spuitje, een borstvoedingshulpset, met een cupje, …

Het ziekenhuispersoneel is speciaal opgeleid om zowel jou als je babytje met de beste zorgen te omringen. Zij zullen je zo goed mogelijk begeleiden bij het afkolven van je melk en het aanleggen van je kindje.

Borstvoedingshulpset

Borstvoedingshulpset: de slangetjes onderaan schuif je in het mondhoekje van de baby als die bij je aan de borst ligt

Waarom borstvoeding voor een premature baby?

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor een kindje. En zéker als ie prematuur is. Moedermelk voor een te vroeg geboren babytje is immers speciaal aangepast aan de noden van dat kleintje! Meer eiwitten bijvoorbeeld, om beter te kunnen groeien. Meer vetten, mineralen en meer antistoffen, om beter beschermd te zijn tegen ziektes. Pas na twee tot vier weken verandert de melk van een te vroeg bevallen mama in de “gewone” rijpe moedermelk.

Neem je babytje zeker zo veel mogelijk bij je! Huid op huidcontact stimuleert de ontwikkeling van je liefje. En zijn algemene conditie stijgt wanneer hij aan de borst drinkt, of op “snuffelstage” is.  Zijn hartslag en ademhaling worden regelmatiger en zijn bloedspiegel stijgt. Gewoon door bij jou op de borst te liggen. Magisch toch?!

Bovendien vraagt borstvoeding minder energie dan drinken uit een flesje. Couveuzebabytjes, die hun energie broodnodig hebben voor hun groei en herstel, zijn dus zeker gebaat met een mama die voor borstvoeding wil gaan. Ook al is borstvoeding geven aan een couveuzekindje niet altijd de makkelijkste voedingskeuze…

Borstvoeding en prematuur babytje, couveuze

Geboren na 29 weken en op snuffelstage bij mama, die bijvoedt (met afgekolfde melk) via een spuitje

Meer informatie en concrete tips

  • Alles over borstvoeding geven aan een kindje dat te vroeg geboren is, vind je in het “Protocol: borstvoeding en prematuur“, geschreven door lactatiekundige Gerda Stam (Kenniscentrum Borstvoeding).
  • Als je kindje sterk genoeg is, mag het mee naar huis. Een nuttig hulpmiddeltje daarbij is dan het Borstvoedingsplan, speciaal geschreven voor prematuur geboren babytjes die uit het ziekenhuis ontslagen worden.

Vroeggeboorte.nl

© 2009 – 2016