Tepelhoedjes

Tepelhoedjes

Wat zijn tepelhoedjes?

Wat zijn de nadelen van tepelhoedjes?

Wanneer worden tepelhoedjes wel gebruikt?

Overschakelen naar borstvoeding zonder tepelhoedje


Wat zijn tepelhoedjes?

Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddeltje dat gebruikt wordt tijdens het borstvoeden. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan je babytje, onder bepaalde omstandigheden, makkelijker leren om uit de borst te drinken.

borstvoeding lactatiekundige

Wat zijn de nadelen van tepelhoedjes?

Het grote gevaar van tepelhoedjes is het verkeerde gebruik ervan. Ze worden enkel aangeraden als het echt nodig is. En zijn dan het allerlaatste redmiddeltje als alle andere trucjes niet werken voor jou en je babytje.

Tepelhoedjes

Tepelhoedjes worden afgeraden om volgende redenen:

  • Als je tepelhoedje niet de passende maat heeft of als het niet correct geplaatst wordt, dan sluit het siliconen materiaal niet voldoende nauw aan op jouw huid. Op die manier zit er te veel lucht tussen jouw huid en het tepelhoedje. En hoe meer lucht ertussen, hoe meer moeite je kindje moet doen om je tepel en tepelhof te stimuleren. En je borst goed “leeg” te drinken. Dat kan de melkproductie moeilijker op gang brengen of laten teruglopen. Bovendien kom ik in de praktijk regelmatig babytjes tegen die last hebben van krampjes, terwijl de mama tepelhoedjes gebruikt. Het kindje slikt dan vaak lucht. Lucht in de maag en de darmpjes veroorzaakt buikpijn en krampjes bij je babytje.

!! Ga dus nooit op eigen houtje experimenteren met tepelhoedjes. Maar laat je begeleiden door een lactatiekundige. Zodat je de juiste informatie en tips krijgt over het gebruik ervan!

  • Tepelhoedjes worden ook als één van de mogelijke oorzaken genoemd voor steeds terugkerende borstontstekingen. Bij te los opzetten van een tepelhoedje zit er te veel lucht onder het hoedje. En kan je babytje niet voldoende tepelhof mee in de mond nemen en je borst niet goed leeg drinken. Hierdoor blijft er melk achter in je borst en heb je meer kans op verstopte melkkanaaltjes en borstontsteking.

!! Wees dus bij gebruik van een tepelhoedje extra streng op het aanhappen. Waarbij je kindje niet alleen op het topje van het hoedje mag zuigen, maar ook een groot deel van je tepelhof mee in de mond neemt. Borstcompressie en wisselvoeden (wisselen van voedingshouding waarbij je dezelfde borst opnieuw geeft) kunnen ook helpen om de borst beter leeg te laten drinken.

  • Extra streng zijn bij het aanhappen is ook belangrijk om zo snel en zo makkelijk mogelijk weer te kunnen overschakelen naar borstvoeden zonder tepelhoedje. Hoe meer het aanhappen met een tepelhoedje lijkt op het aanhappen zonder tepelhoedje, hoe sneller je kindje het drinken aan de borst zonder hoedje onder de knie heeft.

Borstvoeding pasgeboren baby

  • Hoe meer hulpmiddeltjes je gebruikt bij het voeden, hoe meer kans je hebt op verontreiniging en besmetting van buitenaf. Het is dus belangrijk om je tepelhoedjes grondig te reinigen na elk gebruik en regelmatig uit te koken of te steriliseren.
  • Tepelhoedjes bestaan in verschillende maten. Een goede pasvorm vinden is niet altijd zo eenvoudig. Vandaar dat het bij het aanmeten van een tepelhoedje belangrijk is dat je je laat adviseren door een deskundig iemand. Gebruik je niet de juiste maat, dan krijgt je babytje niet voldoende melk uit je borst. En kan het de borst niet goed leeg drinken.
  • Tijdens de kraamweek grijp je beter niet direct naar hulpmiddeltjes zoals een tepelhoedje. Neem rustig de tijd om elkaar te leren kennen en de melkproductie op gang te laten komen. Zit je met vragen of onzekerheden omtrent de borstvoeding laat je dan adviseren door een lactatiekundige. Zij heeft waarschijnlijk goeie tips in huis om de borstvoeding te doen slagen, zonder dat er hulpmiddeltjes aan te pas moeten komen. Raad je kraamhulp of wijkverpleegkundige toch een tepelhoedje aan, laat je dan ook bijstaan door een lactatiekundige voor bijkomende tips.
  • Tepelhoedjes worden in de volksmond vaak aangeraden bij pijnlijke of gekloofde tepels. Maar net bij die borstvoedingsproblemen gebruik je beter geen tepelhoedje. Het is veel verstandiger om, samen met een lactatiekundige, op zoek te gaan naar de eigenlijke oorzaak van je tepelprobleem. Zodat je voorkomt dat het ongemak terugkeert.

Wanneer worden tepelhoedjes wel gebruikt?

Tepelhoedjes zijn een hulpmiddeltje om babytjes te leren aan de borst te drinken. Ga echter nooit op eigen houtje experimenteren met een tepelhoedje. Heeft je kleintje aanlegmoeilijkheden, raadpleeg dan eerst een lactatiekundige. Is een tepelhoedje nodig, dan zal zij je daarover wel informeren.

  1. Een tepelhoedje kan een hulpmiddel zijn om een prematuur babytje dat sondevoeding gewend is aan de borst te leren drinken. Borstvoeding met een tepelhoedje heeft dan de voorkeur op gevoed worden met afgekolfde melk uit een flesje.
  2. Een tepelhoedje wordt soms ook gebruikt om een kindje dat afgekolfde melk krijgt uit een flesje te leren drinken uit de borst. Als overgang van fles naar borst dus.
  3. Babytjes die moeite hebben met aanhappen aan de borst omwille van ingetrokken of vlakke tepels, kunnen ook baat hebben bij een tepelhoedje. Maar gebruik dat dan enkel als laatste redmiddeltje, als alle andere trucjes niet werken.
  4. Babytjes met een zwakke zuigkracht of babytjes die problemen hebben om aan te happen aan de borst en/of het vacuüm aan de borst te behouden, zijn soms ook gebaat met tepelhoedjes. Ik denk dan bijvoorbeeld aan kindjes met een schisis, met een lage spierspanning of met neurologische afwijkingen.
 
Als een babytje er niet in slaagt om aan de borst te leren drinken, dan is voeden met een tepelhoedje nog altijd beter dan overschakelen op kunstvoeding.
 

HongerEnkele tips bij het gebruik van een tepelhoedje:

  • Let erop dat je babytje niet alleen op het topje van het tepelhoedje zuigt, maar ook een groot stuk van het tepelhof in de mond heeft tijdens het drinken. Zo vergemakkelijk je de overgang naar het drinken zonder tepelhoedje.
  • Bouw het gebruik van een tepelhoedje zo snel mogelijk weer af. Hoe minder vaak en hoe minder lang er gevoed wordt met een tepelhoedje, hoe meer kans op slagen de borstvoeding heeft op lange termijn.
 
Ook als je kindje niet zonder tepelhoedje lijkt te kunnen drinken, is het toch belangrijk om hem af en toe te laten oefenen aan de borst zonder. Vroeg of laat snapt ie het plaatje en drinkt ie opeens toch zonder tepelhoedje.
 

Het is heel belangrijk om de goede soort en de juiste maat tepelhoedje te gebruiken. Laat je daarbij adviseren door een lactatiekundige!

 
Hoe beter je tepelhoedje geplaatst is, hoe makkelijker je kindje ermee kan drinken aan de borst. Een duidelijke uitleg over hoe een tepelhoedje correct op je borst te plaatsen vind je hier (Aidulac).
 

borstvoeding afkolven

Overschakelen naar borstvoeding zonder tepelhoedje

Hou steeds in het achterhoofd dat het gebruik van een tepelhoedje slechts een tijdelijk iets is. Een overgangsfase naar voeden zonder tepelhoedje. De meeste baby’s kunnen immers na een tijdje prima leren drinken zonder tepelhoedje!

Enkele tips om de overgang te vergemakkelijken:

  • Let bij het gebruik van een tepelhoedje ook op het aanleggen. En op hoe je hem vasthoudt en ondersteunt. Zodat hij de natuurlijke borstvoedingstechniek niet verleert door te drinken via een tepelhoedje.

  • Zorg voor veel huid-op-huidcontact met je babytje. Zodat hij ook de kans krijgt om aan te happen zonder dat er een tepelhoedje in de buurt is. Samen in bad gaan is een ontspannen manier om je kleintje de kans te geven om te leren aanhappen zonder tepelhoedje.
  • Probeer om het tepelhoedje weg te laten als je babytje slaperig is. En meer op automatische piloot gaat drinken. Bij de nachtvoedingen bijvoorbeeld.
  • Leg je babytje aan met een tepelhoedje. En probeer dan halverwege de voeding voorzichtig het tepelhoedje weg te halen. Als je een toeschietreflex krijgt en de melk rijkelijk stroomt, moet je babytje minder moeite doen om melk uit je borst te krijgen. En wordt ie ook onmiddellijk beloond voor zijn inspanningen om te drinken zonder tepelhoedje. Borstvoeding baby
  • Je kan ook proberen om te starten zonder een tepelhoedje. En pas op het moment dat jij of je babytje genoeg hebben van de oefentijd, het tepelhoedje erbij nemen om de voeding te vergemakkelijken.

Opzetten van een tepelhoedje (filmpje, foto’s en duidelijke uitleg, Aidulac)

borstvoeding lactatiekundige

© Borstvoeding Aardig 2023