brood eten

Tandjes

Moet ik stoppen met borstvoeding als mijn kindje melktandjes krijgt?

Kan borstvoeding nog bij het doorkomen van de blijvende tanden?

Krijg je tandbederf (cariës) door borstvoeding?

Mijn kind krijgt tandjes. Heb ik daarom pijn aan mijn tepels?

Ik zie tandafdrukken in mijn borst. Wat nu?

Mijn kindje krijgt tandjes en wil niet meer aan de borst. Wat nu?

Mag ik al starten met vaste voeding als mijn kindje nog geen tandjes heeft?

Mijn kindje is al wat ouder, krijgt tandjes en net nu wil ie weer nachtvoedingen. Hoe komt dat?


Moet ik stoppen met borstvoeding als mijn kindje melktandjes krijgt?

Nee, hoor! Melktandjes komen normaalgezien door wanneer je kindje interesse krijgt in het eten van vaste voeding. Zo rond de leeftijd van zes maanden ongeveer. Maar dat betekent helemaal niet dat je moet stoppen met borstvoeding. Integendeel zelfs, borstvoeding blijft tot aan de eerste verjaardag de belangrijkste voeding voor je babytje en de vaste voeding is slechts bij-voeding. Die eerste tandjes heten immers niet voor niets melk-tandjes, hé.

Je hoeft ook niet bang te zijn voor bijtgedrag van zodra de tandjes verschijnen. Als je liefje goed aanligt en effectief drinkt, kan ie immers niet bijten. Bijten gebeurt pas als er niet meer gedronken wordt. En je kindje zijn tong naar achteren trekt. Meer over bijten bij borstvoeding

De WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) raadt aan om je kindje bij voorkeur minstens twee jaar borstvoeding te geven. Naast vaste voeding vanaf zes maanden. Tegen zijn tweede verjaardag heeft je liefje zelfs zijn hele melkgebit compleet. En kan je rustig doorgaan met voeden, als jij en je kindje dat wensen.

borstvoeding lactatiekundige

Kan borstvoeding nog bij het doorkomen van de blijvende tanden?

Het doorkomen van het blijvend gebit verandert de vorm van de kaak- en schedelbeenderen. En ook de spieren van mond en gelaat. Dat alles maakt dat je kindje anders zal gaan aanhappen. En uiteindelijk niet meer in staat zal zijn om voldoende melk uit de borst te krijgen. Waardoor de melkproductie vanzelf zal stoppen. En je kindje dus ook minder en minder borstvoeding zal vragen.

Je kindje zal wellicht geleidelijk zelf stoppen met drinken ergens na zijn derde verjaardag, of misschien iets eerder. De natuurlijke speenleeftijd van een kindje ligt immers tussen de 2,5 jaar en ten laatste rond 6-7 jaar, namelijk de leeftijd van het doorkomen van de blijvende tanden. De meeste kinderen die zelf mogen kiezen tot wanneer ze borstvoeding blijven drinken stoppen uit zichzelf wanneer ze tussen de drie en de vier jaar oud zijn.

Komt tandbederf (cariës) door de borstvoeding?

In moedermelk zit suiker (lactose), die tandbederf kan veroorzaken. Tegelijktijd bevat moedermelk ook stoffen die tandbederf of cariës tegengaan. En door het feit dat de tepel vrij ver de mond in gaat, komt er ook weinig melk in de buurt van de tandjes. Dat alles maakt dat borstvoeding de tandjes normaalgezien niet aantast.

Heeft je kindje al tandjes, dan poets je die best voor het slapengaan. Heeft je kindje tijdens de nacht nog voeding nodig, beperk je dan tot borstvoeding (of water). Alle andere dranken of voeding veroorzaken wel tandbederf of cariës ’s nachts.

Tandbederf en borstvoeding (Ouders Online)

Mijn kind krijgt tandjes. Heb ik daarom pijn aan mijn tepels?

  • Als er nieuwe tandjes bij je kindje doorkomen, zou het kunnen dat je kindje wat pijn heeft aan zijn tandvlees. En daarom tijdelijk even anders gaat aanhappen, om zijn gezwollen tandvlees te ontlasten bij het drinken.

Aanleggen bij borstvoeding

  • Het krijgen van tandjes verandert ook tijdelijk de zuurtegraad in je kleintjes mondje. Die twee dingen kunnen wat gevoeligheid geven bij jou tijdens het voeden.

Doet het aanleggen erg veel pijn, wees dan even wat strenger bij het aanhappen. Je kindje moet een grote hap nemen. En een groot stuk van je tepelhof mee in de mond nemen. Hou je kindje vast met zijn buikje tegen jouw buik. Goed ondersteund aan heupjes en schouders. En dicht tegen je aan. Zijn neusje moet ter hoogte van jouw tepel liggen bij het aanhappen en zijn kin ligt tegen jouw borst aan. Zo voorkom je dat je kloofjes krijgt.

Borstvoeding aanleggen

Blijft het voeden pijnlijk, ook wanneer je goed oplet bij het aanleggen, controleer dan even of je kleintje geen last heeft van spruw. De tijdelijk veranderde zuurtegraad in zijn mondje geeft een goed milieu om de candida-schimmel, die spruw veroorzaakt, te doen woekeren. Het krijgen van tandjes is dan ook een typisch moment voor je kindje om last te krijgen van spruw. Heeft je kindje geen witte vlekjes of waas in de mond, maar jij wel een branderig gevoel in je tepels. Of het gevoel dat er scheermesjes in je borst snijden tijdens en na het voeden, dan zijn dat mogelijk niet de tandjes van je kindje, maar een candida-infectie. Stap dan even naar je huisarts om dit na te laten kijken.

Meer informatie over spruw

Ik zie tandafdrukken in mijn borst. Wat nu?

Oudere kindjes kunnen gaan “hangen” aan de borst, omdat ze zwaarder worden. Daardoor gaan ze kleiner aanhappen, en zetten hun tandjes in de borst om zich (letterlijk) vast te bijten. Je kindje goed ondersteunen is dan de boodschap. Als je kindje het gevoel heeft dat ie stevig zit of ligt, zal ie ook niet de neiging hebben om zich met zijn tandjes vast te klampen aan je borst. Zo kan ie meer ontspannen drinken.

Ook bij oudere kindjes blijven de basisprincipes van het aanleggen absoluut belangrijk:

  1. Kindje ondersteunen aan heup en schouders.
  2. Buikje van je kindje tegen jouw buik aan.
  3. Tepel ter hoogte van het neusje van je kindje.
  4. Je kindjes kin tegen jouw borst.
  5. Aanhappen met een grote mond, om veel tepelhof mee binnen te pakken.

Staan er tandafdrukken in je borst, dan kan even wat meer aandacht besteden aan het aanhappen al helpen. Lukken bovenstaande trukjes niet, neem dan contact op met een lactatiekundige.

Meer informatie over aanleggen bij borstvoeding.

Meer informatie en tips over bijten bij borstvoeding

borstvoeding afkolven

Mijn kindje krijgt tandjes en wil niet meer aan de borst. Wat nu?

Doorkomende tandjes kunnen pijn geven bij het drinken. Bovendien kunnen tandjes de weerstand tegen ziektes bij je kindje verlagen. Is er een tandje in aantocht, dan kampt je kindje soms ook met een verkoudheid of een andere infectie. Mogelijk maakt dit alles dat je kindje pijn of last heeft bij het drinken.

Dit borstweigeren is echter van tijdelijke aard. Blijf volhouden! Roep eventueel hulp in van een lactatiekundige. En kijk hier voor praktische tips

Mag ik al starten met vaste voeding als mijn kindje nog geen tandjes heeft?

Is je kindje zes maanden oud, dan kan je kijken of ie toe is aan vaste voeding of niet. Of je liefje dan al tandjes heeft of nog niet, maakt eigenlijk niet uit. Je kindje moet goed rechtop kunnen zitten, interesse tonen in jouw eten en zelfstandig dingen kunnen oppakken en naar zijn mondje kunnen brengen. Wel of geen tandjes hebben is geen criterium om te starten met vaste voeding. Je kindje kan ook kauwen zonder tandjes, met zijn tandeloze kaakjes.

Meer info en tips over vaste voeding combineren met borstvoeding vind je hier.

Mijn kindje is al wat ouder, krijgt tandjes en net nu wil ie weer nachtvoedingen. Hoe komt dat?

Zo rond een half jaar verandert er heel wat voor je kleine patat. Je kindje kan omrollen, dingen vastgrijpen, maakt geluidjes, schaterlacht en misschien krijg je al de eerste kruippogingen. De wereld van je liefje vergroot met rasse schreden. Hij is langer wakker, reageert op de dingen rondom hem, krijgt andere voeding voorgeschoteld naast de borstvoeding, mag voor het eerst mee aan tafel zitten, enzovoort.

Je zou voor minder wakker schrikken ’s nachts van al die nieuwe ervaringen… Je kindje heeft tijd nodig om alles te verwerken dat ie overdag ontdekt heeft. En dat doen de meeste baby’s ’s nachts. Het moment waarop ze ook opeens last krijgen van hun darmpjes die de vaste voeding proberen te verteren. Het moment ook waarop ze plots merken dat die doorkomende tandjes ook flink pijn kunnen doen…

Wat is er dan fijner dan troost te zoeken bij dat wat je al vanaf je prille begin kent, waarmee je al zo lang vertrouwd bent en waarvan je weet dat het je altijd gerust gesteld heeft? Mama en haar warme liefdevolle borst! Geef je kindje dus lekker de borst ’s nachts, als voeding en als troost. De wereld is al vreemd genoeg, mama is de vertrouwde rots. Ook ’s nachts! Geniet van deze momentjes met je liefje. Voor je ’t weet zijn ze voorbij en slaapt je ukkepuk weer langere blokken ’s nachts.

Borstvoeding Aardig

© Borstvoeding Aardig 2023