Aanleggen borstvoeding

Aanleggen

Hoe kan ik mijn babytje aanleggen?

Hongersignalen

Voedingshoudingen

Mijn babytje valt telkens in slaap aan de borst. Wat nu?

Mijn kindje is na vijf minuten al klaar aan de borst. Drinkt het te weinig?

Mijn kindje doet meer dan een half uur over de voeding. Is dat normaal?

Mijn kindje heeft moeite met aanhappen aan de borst. Hoe los ik dat op?
– Stuwing
– Grote borsten
– Ingetrokken of vlakke tepels

Mijn kindje bijt in de borst. Hoe los ik dat op?

Mijn babytje kan niet goed ademhalen tijdens het drinken. Hoe los ik dat op?


Hoe kan ik mijn babytje aanleggen?

1 Ga gemakkelijk zitten

In een houding waarin je je kan ontspannen en die je lange tijd kan volhouden. Bijvoorbeeld door lichtjes achterover te leunen of onderuitgezakt te gaan zitten op de zetel of bank. Als je niet gewend bent om een kleintje aan te leggen, dan is ontspannen zittend voeden het makkelijkst.

2 Leg je baby met zijn buikje tegen jouw buik

Dus zijn nek en rugje in elkaars verlengde. Let erop dat zijn hoofdje niet moet draaien om aan de borst te komen. En dat zijn buikje echt helemaal plat tegen jouw buik aan ligt. Als je wat achterover leunt tijdens het voeden, dan helpt de zwaartekracht je daarbij. En hoef je je kindje minder te ondersteunen met je armen.

3 Ondersteun je babytje in zijn hals en rug, en onder zijn heupjes

En dus niet achter zijn hoofdje. Want als je een hand of kussen achter de schedel van je babytje legt, dan zal het instinctief zijn hoofdje naar achteren duwen, weg van de borst. Daardoor krijg je een kleinere hap en meer kans op tepelkloofjes. Ondersteunen doe je best met je onderarm (zie foto). Heb je je kleintje juist vast, dan stimuleer je daarmee de zoekreflex. Dat vergemakkelijkt het aanhappen.

Borstvoeding: buikje tegen buik

Buikje tegen mama’s buik

4 Je baby’s neusje (en niet zijn mondje) ligt ter hoogte van je tepel

Je babytje moet aan je tepel kunnen snuffelen, zeg maar. Leg je je tepel op de bovenlip van je liefje, dan heeft ie instinctief de neiging om zijn hoofdje ietwat achterover te kantelen, zijn kin tegen de borst te duwen en daardoor een grotere hap te nemen.

Borstvoeding aanleggen baby5 Trek nu je kleintje (met de arm waarmee je hem ondersteunt) met heel z’n lijfje naar je toe

Dus niet enkel zijn hoofdje! Trek hem richting jouw borst, op het moment dat hij zijn tong een beetje uitsteekt. Als je hem juist vast hebt en zijn mondje staat goed open, dan hapt ie perfect aan. Als je kleintje aanhapt, laat hij zijn hoofdje eerst een klein beetje achterover hellen. Om vervolgens toe te happen. Een beetje zoals een leeuwtje aanvalt op zijn prooi :-) Je stimuleert je kindje om een grote mond te maken, door ervoor te zorgen dat zijn kin als eerste tegen jouw borst komt. Dat doe je door goed te letten op het buikje-tegen-buik en door je kindje naar je toe te trekken met druk net onder de schouderblaadjes.

Nu kan je hem laten drinken tot ie zelf de borst lost. Daarna bied je je andere borst aan. Je kleintje beslist zelf of ie nog een dessertje wenst of niet…

Wil je slechts een borst per voeding aanbieden, dan overleg je dat best eerst even met een lactatiekundige.

Borstvoeding: aanleggen

6 De volgende voeding

… start je met de borst waar je kleintje de vorige voeding het minst heeft van gedronken. Meestal is dat je tweede borst. Zo hou je de productie in beide borsten ongeveer gelijk.

Heeft je kindje zuigbehoefte, maar geen zin meer in grote sloten melk, dan kan je je leegste borst weer aanbieden. Dat is wellicht de borst die je het eerst gaf tijdens de vorige voeding. Een pink, speentje of tutje geef je liever niet aan je kleine ukkepuk.

Wist je dat als je je pasgeboren kindje op je blote borst legt hij zelf instinctief de borst zoekt (en vindt!)? Borstcrawl heet dat.

Hier vind je meer uitleg over borstcrawl en een mooi voorbeeldfilmpje (Kenniscentrum Borstvoeding).

borstvoeding lactatiekundige

Nog enkele opmerkingen:

Let erop dat er geen vingers van jou in de buurt van je tepel liggen (zie foto). Je vingers liggen, ook bij het borst ondersteunen, minstens drie tot vier centimeters van je tepel vandaan.

Die eerste voedingen kunnen je tepels wat gevoelig zijn, omdat ze nog moeten wennen aan de borstvoeding. Ondervind je echter telkens zo’n pijn tijdens het voeden dat je je tanden op elkaar moet klemmen en je tenen gaan krullen, dan gaat er iets niet goed. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een lactatiekundige! Die kan meekijken tijdens het voeden en handige tips geven.

Borstvoeding mag geen kwelling zijn! En zou, zowel voor jou als voor je babytje, een aangename ervaring moeten zijn. Is het dat niet, dan zoek je best zo snel mogelijk hulp!


BORSTVOEDING HOORT GEEN PIJN TE DOEN!!

Voor meer tips over borstvoeding tijdens de eerste dagen, kijk ook even in de “Kraamweek”-rubriek.

Hongersignalen

 • Onrustig bewegen in de slaap
 • Mondbewegingen maken in de slaap
 • Wakker worden
 • Zachtjes smak-, zucht- of andere geluidjes maken
 • Zoekend rondkijken

 • Mondje zoekend opensperren
 • Op de handjes sabbelen
 • Op speelgoed sabbelen
Hongersignalen borstvoeding

Hongersignalen

Huilen is een laatste hongersignaal. Beste is om je kindje te voeden bij de eerste hongersignalen. En niet pas als het de borst gaat “eisen”.

lactatiekundige borstvoeding

Voedingshoudingen

Borstvoeding voedingshouding

Mijn babytje valt telkens in slaap aan de borst. Wat nu?

 • Zo veel mogelijk huid op huid-contact met je babytje is erg belangrijk. Hou je kindje dicht bij je: op de arm, in de draagdoek, op schoot, enzovoort. En laat daarbij je borst zoveel mogelijk bloot. Op die manier is de borst steeds beschikbaar. En kan je reageren op de allereerste hongersignalen (zie foto). Leg je kleintje slapend aan van zodra hij onrustig gaat bewegen. Of smakgeluidjes maakt in zijn slaap.
 • Als je voor het voeden zijn mouwtjes wat opstroopt, de sokjes uittrekt of hem een truitje minder aantrekt, dan vergroot je ook het huidcontact tussen jullie beide.

 • Geef je je kindje de borst bij de eerste hongersignalen, dan verspilt het geen energie aan huilen. Daardoor zal hij veel effectiever drinken aan de borst.
 • Plaag je kleintje een beetje door tegen het kaakje of tegen zijn kinnetje te tikken. Of masseer voorzichtig zijn rugje, handjes of voetjes. Zo blijft ie alerter en beter bij de les. De muis van de duim bijvoorbeeld is een erg gevoelig plekje bij je liefje! Masseer je dat zachtjes met je vingertop, dan help je hem om wakkerder te blijven.
 • Wissel van borst van zodra je kindje loslaat of niet meer actief lijkt te drinken. En wissel desnoods niet één, maar meerdere keren per voeding. Wisselvoeden, noemen ze dat.
 • In plaats van van borst te wisselen, kan je ook van houding wisselen. Lost je kleintje de borst of lijkt hij niet meer actief te drinken, dan schakel je bijvoorbeeld over van madonna- naar rugbyhouding. Maar je legt hem wel aan dezelfde borst weer aan. Daarna ga je pas wisselen van borst. Op die manier drinkt hij je borst meer leeg.

 • Pas borstcompressie toe tijdens het drinken. Zo blijft de melk krachtig stromen. En krijgt je kleintje geen kans om in een diepe slaap te vallen. Bovendien krijgt je babytje dan meer melk binnen op de korte tijd dat ie wel wakker is.  Borstcompressie en wisselvoeden kan je prima met elkaar combineren! Let erop dat je beide toepast vooraleer de oogjes helemaal toe vallen in slaapmodus. Probeer dat slapen dus net voor te zijn en op dat moment al te wisselen van borst of borstcompressie te doen.
Borstvoeding: borstcompressie tijdens het kolven

Borstcompressie tijdens het afkolven

Hoe zie ik of mijn baby drinkt of tut? Meer uitleg

Mijn kindje is na vijf minuten al klaar aan de borst. Drinkt het te weinig?

Normaalgezien weet een kindje zelf hoe lang en hoe vaak het moet drinken om aan de nodige melk te komen. De eerste weken zal het soms wel twintig minuten lang drinken, vooraleer de borst te lossen.

Ben je er niet gerust in, bied dan alsnog opnieuw die eerste borst aan, nadat de tweede “leeg” gedronken is.

Mijn kindje doet meer dan een half uur over de voeding. Is dat normaal?

Vind je dat de voedingen wel erg lang duren, dan kan je de voedingen inkorten door te gaan wisselvoeden of aan borstcompressie te doen. Van zodra je kindje niet meer actief lijkt te drinken en/of in slaap dreigt te vallen, wissel je van borst of van voedingshouding. Of pas je borstcompressie toe.

Soms kan je de voedingen ook inkorten door vaker op een dag te gaan voeden. Als je voedt op de eerste hongersignalen, dan verspeelt je kindje geen onnodige energie met borst vragen. Op die manier heeft ie meer energie over om je borst efficiënt leeg te drinken. En duren de voedingen dus ook minder lang. Bovendien heeft een kindje dat regelmatig de borst aangeboden krijgt meer energie tout court.

Hoe zie ik of mijn baby drinkt of tut? Meer uitleg

Mijn kindje heeft moeite met aanhappen aan de borst. Hoe los ik dat op?

1. Misschien heb je last van stuwing (overvolle gespannen borsten)?

Kijk dan even in de “Stuwing”-rubriek voor handige tips.

2. Heb je grote borsten? En heeft je kleintje daardoor moeite met aanhappen?

Dan helpt het om je handpalm, een opgerold gastendoekje of washandje onder je borst te steken, ter ondersteuning. Zo wijst je tepel iets meer naar boven. En heeft je baby minder moeite om de tepel te blijven vasthouden. Je duim ligt dan bovenaan en je vingers of handpalm onderaan je borst. Let er wel op dat je vingers ver achter je tepelhof liggen tijdens het voeden, zodat je tepel niet uit het mondje van je liefje glipt. Probeer ook duwen met een vingertop op je borst te vermijden. Dus gewoon losjes je borst vastnemen en een beetje opliften.

Rugbyhouding is een fijne borstvoedingshouding als je zware borsten hebt (Kenniscentrum Borstvoeding).

Meer tips over voeden met grote borsten

Borstvoeding: borst ondersteunen bij pasgeborene

Borst ondersteunen bij pasgeborene

3. Heb je last van ingetrokken of vlakke tepels?

 • Let er vooral op dat je kleintje een mooie grote hap neemt (zie foto). En ook een groot deel van je tepelhof mee in de mond neemt. Je kan je kindje helpen door je borst tussen duim en wijsvinger een beetje plat te duwen tijdens het aanhappen (methode 1). Of door je tepelhof naar achteren te trekken met je vingertoppen (methode 2). Je vingers liggen bij beide methodes twee tot drie centimeters achter het tepelhof. Let op: los je greep pas als je kleintje goed aanligt en flink aan het drinken is; met andere woorden: wanneer de melk goed stroomt. Los je sneller je greep, dan heb je kans dat je babytje zijn greep weer lost en je moet herbeginnen met aanleggen.
 • Gebruik eventueel een tepelvormer enkele minuten voor elke voeding (alhoewel niet wetenschappelijk bewezen is dat het gebruik ervan ook daadwerkelijk helpt).

Helpen bovenstaande trucjes niet, raadpleeg dan een lactatiekundige. Een kindje dat niet goed aanligt, krijgt te weinig melk binnen. Bovendien kan slecht aanhappen pijnlijke tepelkloofjes bij mama veroorzaken!

borstvoeding afkolven

Mijn kindje bijt in de borst. Hoe los ik dat op?

Kijk eens in de Bijten-rubriek voor uitleg en tips.

Mijn babytje kan niet goed ademhalen tijdens het drinken. Hoe los ik dat op?

Let er bij het aanhappen op dat je babytjes neusje ter hoogte van jouw tepel ligt, en niet zijn mondje. Als het kinnetje van je pasgeborene tegen je borst aanligt, dan blijft het neusje vrij.

Borstvoeding: fout aanleggen

Fout aanleggen: mama houdt haar vingertoppen op het tepelhof om baby’s neusje vrij te houden

Als je liefjes neusje tijdens het drinken te dicht bij je borst zit, dan kan je de beentjes van je kleintje verder onder je arm doorschuiven langs je middel. Je borst een beetje optillen. Of zijn achterwerkje wat meer naar je toe trekken. Op die manier komt het kinnetje van je kleintje tegen jouw borst te liggen. En blijft zijn neusje vrij om te ademen.

Zit je babytjes neusje tegen je borst, maar lijkt hij daarvan geen last te hebben tijdens het drinken, dan hoef je verder niks te doen. Het is normaal dat het neusje van een pasgeborene een beetje tegen je borst “plakt”. Je liefje heeft aan een klein gaatje voldoende om adem te halen.

© Borstvoeding Aardig 2022