Hoe moet de stoelgang van mijn baby eruit zien?
Hoe vaak moet mijn kind stoelgang hebben op een dag?
Wat betekent groene stoelgang bij mijn baby?
Wat met borstvoeding en geelzucht?
Hoe moet de stoelgang van mijn baby eruit zien?
De eerste dagen heeft je babytje donkere groen-zwarte pekachtige ontlasting. Die heet meconium. Moedermelk is laxerend. En bevordert de uitscheiding van deze eerste stoelgang.
In het begin ziet de stoelgang van je liefje dus pekzwart. Al snel verandert deze in donkergroene ontlasting. En van zodra je borstvoeding helemaal op gang is, zo rond dag vier of vijf, krijg je de echte borstvoedingsstoelgang in oranje-gele tinten. Zolang je kindje uitsluitend borstvoeding krijgt, zal het ongeveer die kleur behouden.
Toch kan de kleur van borstvoedingsstoelgang wel eens verschillen. Normaalgezien heeft je babytje gele of oranje stoelgang. Maar elke andere kleur van lichtgeel over oranje, naar groen, tot okerbruin is nog perfect normaal.
Heeft je kindje minder dan een poepluier per dag en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting, dan kan dat wijzen op een tekort aan voeding. In dat geval raadpleeg je best een kinderarts en laat je hem overleggen met je lactatiekundige.
Hoe vaak moet mijn kind stoelgang hebben op een dag?
Tot week vier à zes zou een borstkindje elke dag ontlasting moeten hebben. Enkele keren minstens een eetlepeltje vol ongeveer. Daarna mag er eens een dagje overgeslagen worden, maar liefst niet vaker dan dat.
Diarree heeft je kleintje pas als het meer dan tien spuitluiers op een dag produceert, zijn stoelgang flink stinkt en hij ook nog eens verhoging of koorts heeft. Heeft je liefje diarree, leg hem dan vooral vaak aan. Zo voorkom je uitdroging. Moedermelk is immers de beste ORS die er is. Weigert je kleintje de borst, ga dan even met hem langs de huisarts en raadpleeg een lactatiekundige.
Wat betekent groene stoelgang bij mijn baby?
Normaalgezien heeft een kindje dat enkel borstvoeding krijgt geel-oranje stoelgang. Dat de kleur al eens wat meer oranje of een beetje groenachtig ziet, kan geen kwaad.
Heeft je liefje al dagenlang groene stoelgang en lijkt ie veel last te hebben van krampjes, dan krijgt ie allicht te veel voormelk binnen in verhouding tot de achterste vetrijke melk. Hier enkele tips:
- Let op het aanhappen van je babytje (zie de “Aanleggen”-rubriek), zodat hij je borst “leeg” kan drinken.
- Laat je kleintje zelf de duur van de voedingen bepalen. En koppel hem niet eerder af. Duren de voedingen erg lang, bel dan even met een lactatiekundige.
- Wissel eerst van houding aan dezelfde borst. En bied daarna pas de andere borst aan.
Maak je je ongerust over je kindjes stoelgang of heb je het gevoel dat je liefje er niet in slaagt om je borsten “leeg” te drinken, overleg dan even met een lactatiekundige.
Heeft je kindje minder dan een maal per dag en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting, dan kan dat wijzen op een tekort aan voeding. In dat geval raadpleeg je best een kinderarts en laat je hem overleggen met je lactatiekundige.
Wat met borstvoeding en geelzucht?
- Heeft je pasgeborene last van geelzucht, dan kan je gewoon borstvoeding blijven geven. Ook als je kleintje lichttherapie nodig heeft. Moedermelk werkt immers laxerend. En samen met de stoelgang wordt het te veel aan bilirubine uitgescheiden. Wat nodig is. Want het is het hoge bilirubinegehalte dat die gele huidverkleuring van je kleintje veroorzaakt.
- Bilirubine wordt vooral via de stoelgang uitgescheiden. En niet via de urine, zoals vroeger gedacht. Hoe vaker je babytje dus stoelgang maakt, hoe beter. Leg je kleintje dus heel vaak aan. Hoe meer melk je liefje binnenkrijgt, hoe meer stoelgang ie zal maken.
- Zorg er ook voor dat je kleintje goed aanligt. Hoe beter hij aangelegd is, hoe meer (laxerende) melk hij uit je borsten kan krijgen.
- Een slaperig babytje moet je wakker maken voor de voedingen. Tien tot twaalf borstvoedingen zijn immers de norm bij pasgeborenen. Krijg je je babytje moeilijk wakker, raadpleeg dan zo snel mogelijk een lactatiekundige!
- Je kan je kleintje ook tussen twee voedingen door een half uurtje in zijn wiegje of box bij de raam leggen. Indirect zonlicht gaat de bilirubine helpen afbreken.
Geelzucht in de kraamweek en later (Kenniscentrum Borstvoeding)
Wanneer gaat het niet goed?
Raadpleeg zo snel mogelijk een lactatiekundige als…
- je pasgeborene op de vijfde levensdag nog steeds zwart-groene meconiumstoelgang heeft.
- je kleintje heel slaperig is. En niet wakker te krijgen voor zijn voedingen.
- je kleintje donkere urine heeft.
- je pasgeborene zijn romp geel ziet. En niet enkel zijn gezichtje.
- je kleintje minder dan vier volle wegwerpluiers op een dag plast.
- je kleintje erg weinig en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting heeft.
© Borstvoeding Aardig 2024