Baby en mama

Melktekort

Hoe verhoog ik mijn melkproductie?
Hoe weet ik of mijn kindje voldoende drinkt aan de borst?

Hoe werkt de melkproductie?

Produceren mijn borsten de eerste dagen wel melk?

Mijn borsten lekken niet meer. Heb ik wel genoeg melk?

Mijn borsten zijn kleiner en voelen weer zacht aan. Heb ik een melktekort?

Wat zijn regeldagen of hongerdagen?

Wat is clusteren?


Hoe verhoog ik mijn melkproductie?

Ben je zeker dat je een melktekort hebt? Lees zeker ook de antwoorden op de andere vragen hieronder…

Er bestaan heel wat trukjes om je melkproductie omhoog te krijgen. Hieronder een hele lijst. Je hoeft niet alle trukjes te gebruiken, hoor. Je past gewoon die tips toe die je het makkelijkst te combineren lijken met jouw gezin en situatie:

  • Je kindje elke twee uur voeden. Of bij fulltime kolven elke twee uur kolven.
  • Je kindje voor en na elk slaapje de borst aanbieden.
  • Je kindje voor elke maaltijd (dus ook voor de groentjes en fruit) eerst de borst aanbieden.
  • Wisselvoeden: telkens vier (of zes) borsten aanbieden in plaats van één of twee. Je kan wisselen van voedingshouding aan dezelfde borst of wisselen van kant. Of beide combineren: eerst wisselen van houding en daarna van kant; weer wisselen van houding en dan van kant; enzovoort.
  • Borstcompressie toepassen bij voeden en kolven, om je borsten zo leeg mogelijk te krijgen.
  • Je kindje geen speentje geven, maar elke zuigbehoefte aan de borst laten bevredigen.
  • Je kindje niet inbakeren. Op die manier kan ie zijn armpjes immers niet bewegen. En kan ie dus niet vertellen dat ie honger heeft, door bijvoorbeeld op zijn vuistjes te zuigen (hongersignalen).
  • Tussentijds kolven (zie de kolven-pagina).
  • Je kindje zo veel mogelijk dicht bij je houden: op schoot, in de draagdoek, samen in bad, etc. En geef je kindje daarmee veel en vaak de kans om bij je te drinken, telkens ie daar zin in heeft.
  • Rooming-in: je baby dicht bij jou laten slapen, zodat je op de eerste hongersignalen kan reageren.
  • Nachtvoedingen geven (of ‘s nachts kolven). Je kindje desnoods half slapend aanleggen, met een droomvoeding. Bijvoorbeeld op het moment dat jij gaat slapen. Of wanneer je wakker wordt ’s nachts om iets te drinken of even naar het toilet te gaan. Hou voor een droomvoeding je slapende kindje in de gewone voedingshouding vlak bij je blote borst. Dan hapt het vaak op automatische piloot aan. En drinkt een voeding weg, zonder dat het wakker wordt.
  • Clustervoeden: enkele malen na elkaar elk (half)uur de borst aanbieden in plaats van elke drie uur.
  • Clusterkolven: een week lang, elke dag, enkele malen na elkaar elke twintig minuten eventjes kolven.
  • Clusterkolven (bij fulltime kolven): een week lang overdag elke één tot twee uur kolven. En ook ‘s nachts één of twee keer.
  • Kolven na de voedingen. Veel melk komt er dan allicht niet meer, maar het geeft wel een boost aan je melkproductie! Want hoe leger je borsten, hoe meer melk er daarna aangemaakt zal worden.
  • Goed voor jezelf zorgen: voldoende eten, drinken en rusten.
  • Borstvoedingsthee drinken die productieverhogend is. Dat kan ondersteunend werken, naast heel vaak aanleggen of kolven.
  • De zogenaamde Boezemvriendjes slikken. Dat zijn ampules met Gezegende distel en Fenugreek, kruiden die een bewezen productieverhogend effect hebben.
  • Opletten met productieverlagende kruiden zoals salie.
 
Groeit je kindje niet goed en/of heeft het niet voldoende plasluiers op een dag, vraag dan zeker hulp aan een lactatiekundige. Zij kan je bijkomende tips geven om je melkproductie weer de hoogte in te krijgen.
 

borstvoeding lactatiekundige

Hoe weet ik of mijn kindje voldoende drinkt aan de borst?

Het zit snor als…
… je voedt op verzoek.
… je je kind zelf de duur van de voeding laat bepalen en hem/haar niet eerder afkoppelt.
… je je kind duidelijk hoort en ziet slikken (“klokken” van melk).
… je kind de andere borst weigert of loslaat nadat ie de eerste leeggedronken heeft.
… je borst(en) na de voeding leger aanvoelen dan ervoor.
… je kind verschillende duidelijke plasluiers op een etmaal heeft (minstens zes kletsnatte wasbare luiers of vier volle wegwerpluiers).
… je kind dagelijks zalfachtige en mosterdgele ontlasting heeft.
… je kindjes urine licht van kleur en reukloos is.
… je kind goed groeit en aankomt.
… je kind alert en levendig is bij het wakker worden.
… je kind tevreden en voldaan is na de voeding.

Hoe werkt de melkproductie?

Kijk hiervoor eens in de “Borsten”-rubriek

Welke kruiden mag je gebruiken bij borstvoeding om de melkproductie op te krikken of af te bouwen? Meer uitleg

Produceren mijn borsten de eerste dagen wel melk?

Ja, absoluut! Van zodra je kindje geboren is en de placenta lost, begint de aanmaak van die eerste moedermelk, het colostrum. Of je dan via de natuurlijke weg of via een keizersnede bevallen bent, doet er niet toe. Je lichaam start sowieso met de aanmaak van colostrum. De eerste dagen gebeurt die aanmaak onder hormonale invloed. Daarna gaat je lichaam melk aanmaken omdat je kindje bij je drinkt.

Mijn borsten lekken niet meer. Heb ik wel genoeg melk?

Ja, absoluut! Dat je borsten niet meer lekken betekent vooral dat vraag en aanbod perfect op elkaar afgestemd zijn. En dat jij en je kleintje een perfect borstvoedingsteam vormen!

borstvoeding afkolven

Mijn borsten zijn kleiner en voelen weer zacht aan. Heb ik een melktekort?

Neen, integendeel! Borsten die weer soepel en zacht aanvoelen, die minder lekken en kleiner zijn, duiden vooral op een vraag en aanbod die perfect op elkaar afgesteld staan. Jij produceert dus precies die hoeveelheid melk die je kleintje nodig heeft om goed te groeien!

Wat zijn regeldagen of hongerdagen?

Tijdens regeldagen of hongerdagen vraagt je kindje vaker om een voeding. Hij vraagt meer melk dan je borsten op dat ogenblik produceren. De melkproductie moet dus omhoog. Dat gebeurt vanzelf als je op vraag blijft voeden. En je kindje dus wat vaker borstvoeding geeft.

Meer uitleg vind je in de “Regeldagen”-rubriek

Wat is clusteren?

Op een bepaald moment van de dag, meestal ’s avonds, lijkt je kindje onverzadigbaar. En wil de hele tijd aan de borst. Wat een normaal drinkpatroon is voor een jong borstekindje. Het heet clusteren.

Door op een korte tijd vaak om een voeding te vragen, krijgt je liefje vooral vetrijke achtermelk te pakken. Want je borsten hebben dan geen tijd om zich weer helemaal te vullen. Dus de melk die er nog in zit (en er zit altijd melk in je borsten!) is minder in hoeveelheid, maar wel hypergeconcentreerd en vetrijk. Daardoor is die melk ook erg verzadigend. Vergelijk het met het eten van een crème au beurre-taart. Als jij daar op korte tijd heel veel van eet, dan heb je de eerste uren daarna ook geen behoefte meer aan voeding. En ga je je loom en slaperig voelen.

Die crème au beurre in jouw borsten ;-) kan er dus voor zorgen dat je kindje daarna wat langer slaapt. Dus gewoon aan toegeven, aan dat vele drinken ’s avonds, en lekker van genieten. Want je hebt een prachtig excuus om languit op de bank te gaan hangen en de avondafwas naar je partner door te schuiven… ;-)

© Borstvoeding Aardig 2023