huilen borstvoeding

Krampjes

Eerst en vooral: krampjes bij een babytje worden doorgaans NIET veroorzaakt door iets wat mama gegeten of gedronken heeft! Het is dus absoluut niet nodig om je voeding nodeloos te beknotten, in de hoop wat te doen aan de krampjesellende van babylief.

Voorkomen van krampjes

Verlichten van krampjes

Ontlasting bij baby en mama


Voorkomen van krampjes

  • Let op het aanleggen. Een babytje dat niet goed aanligt, slikt lucht binnen. Die lucht veroorzaakt krampjes. Ligt je babytje goed aan en lost ie toch regelmatig de borst of maakt hij klakkende geluidjes, raadpleeg dan een lactatiekundige.
  • Laat je kleintje boeren als ie onrustig gedronken heeft.
  • Draag je babytje bij je in een draagdoek.

Verlichten van krampjes

  • Geef je kleintje eventjes de “leegste” borst weer te drinken. Zuigen stimuleert de darmwerking. En die paar extra slokjes achtermelk helpen de vertering.
  • Wrijf zachtjes over het buikje. In een rondje met de klok mee. Dat werkt rustgevend en laxerend.
Houding tegen krampjes bij de baby

Houding tegen krampjes bij de baby

  • Leg je kindje met het buikje op je borst of arm. En wrijf zachtjes over het rugje.
  • Geef je kleintje een heerlijk warm badje.
  • Wandel rond met je kleintje, zing een liedje of dans zachtjes met je kleintje in je armen. Daar worden jullie allebei weer rustig van.
  • Stap zeker niet over op kunstvoeding! Kindjes die gevoed worden met kunstvoeding hebben vaker last van krampjes dan borstgevoede babytjes. Moedermelk is immers licht verteerbaar. En daardoor het minst belastend voor de nog onrijpe babydarmpjes.

  • En start niet te snel met vaste voeding. Bijvoeden voor de zes maanden geeft een verhoogde kans op krampjes en op darmproblemen op langere termijn.

Raadpleeg een lactatiekundige en/of (kinder)arts als geen van bovenstaande trucjes helpt.

borstvoeding lactatiekundige

Koliek of ernstige krampen bij borstgevoede baby’s (Kenniscentrum Borstvoeding)

Lees ook eens dit artikel over huilen bij een babytje, met meer uitleg en tips.

Ontlasting bij baby en mama

De eerste dagen heeft je babytje donkere groen-zwarte pekachtige ontlasting. Die heet meconium. Moedermelk bevordert de uitscheiding van deze eerste stoelgang. In het begin ziet de stoelgang van je liefje pekzwart. Al snel verandert deze in donkergroene ontlasting. En van zodra je borstvoeding helemaal op gang is, zo rond dag vier of vijf, krijg je de echte borstvoedingsstoelgang in oranje-gele tinten. Zolang je kindje uitsluitend borstvoeding krijgt, zal het ongeveer die kleur behouden.

Stoelgang bij borstvoeding

Stoelgangkleur op dag 1 (zwart), dag 2 (zwart-groen), dag 3 (groen-geel) en vanaf dag 4 (geel-oranje)

Toch kan de kleur van borstvoedingsstoelgang wel eens verschillen. Normaalgezien heeft je babytje gele of oranje stoelgang. Maar elke andere kleur van lichtgeel over oranje, naar groen, tot okerbruin is nog perfect normaal.

Heeft je kindje erg weinig en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting, dan kan dat wijzen op een tekort aan voeding. In dat geval raadpleeg je zo snel mogelijk een arts of lactatiekundige.

Is de stoelgang al enkele dagen (fluo)groen en schuimig, ook dan contacteer je best even een lactatiekundige om te kijken wat er scheelt.

Tot week zes zou een borstkindje elke dag zo’n twee tot vijf maal ontlasting moeten hebben. Daarna is het voor zowel kinderen als volwassenen normaal is om eens per dag of per twee dagen stoelgang te maken. Het is een fabeltje dat borstekindjes alle melk “opgebruiken” in hun lijfje en daarom geen stoelgang zouden maken. Heeft je kindje regelmatig enkele dagen na elkaar geen stoelgang, dan contacteer je best een lactatiekundige en/of kinderarts.

Diarree heeft je kleintje pas als het meer dan tien spuitluiers op een dag produceert, zijn stoelgang flink stinkt en hij ook nog eens verhoging of koorts heeft. Heeft je liefje diarree, leg hem dan vooral vaak aan. Zo voorkom je uitdroging. Moedermelk is immers de beste ORS die er is. Weigert je kleintje de borst, ga dan even met hem langs de huisarts of kinderarts.

Ook mama heeft best elke dag of eens in de twee dagen zalverige stoelgang. Is je stoelgang erg hard of pijnlijk, dan kan dat wijzen op een vochttekort. Je babytje drinkt immers zo’n één liter moedermelk per dag. Dat vocht komt van jou. Je moet dus minstens 2l water (of vruchtenthee, soep, sap, etc) drinken om voldoende vocht binnen te krijgen voor je babytje en voor jezelf. Drink je minder, dan komt je kindje niets tekort, maar krijg jij last van deshydratatie of uitdroging.

borstvoeding afkolven

© Borstvoeding Aardig 2023