Kindertekening borstvoeding en draagdoek

Toeschietreflex

Toeschietreflex

Als je een toeschietreflex hebt, krijgen je borsten een drinksignaal. De melk wordt naar voren gestuwd. En loopt of spuit je borst uit.

Borstvoeding tekening mama

Ben je aan het kolven, dan zie je dat omdat de melk in straaltjes uit je borst gaat stromen. Ben je live aan het voeden, dan gaat je kindje opeens krachtiger zuigen en slikken. De snelle korte zuigjes  veranderen in grote trage en ritmische zuig- en slikbewegingen. Zijn oortjes bewegen een beetje mee tijdens het drinken. Soms gaat de andere borst, die je op dat moment niet kolft of waar je  niet mee voedt, lekken. Sommige vrouwen herkennen de toeschietreflex zelfs aan een trekkerig of prikkelend gevoel in hun borst. Maar zelfs als je helemaal niks gewaar wordt, dan nog kan je een toeschietreflex hebben! Hoe langer je voedt, hoe minder duidelijk je je toeschietreflex zal gaan voelen.

Tijdens het voeden of kolven krijgen je borsten normaalgezien meerdere malen een toeschietreflex.

borstvoeding lactatiekundige

Wat moet ik doen bij een sterke toeschietreflex?

Heb je een te sterke toeschietreflex, dan merk je dat aan…

  • Je kleintje heeft moeite met aanhappen aan de borst.
  • Je kleintje hapt veel lucht naar binnen tijdens het drinken.
  • Je kleintje drinkt heel onrustig.
  • Als je kleintje de borst lost, blijft de melk uit je borst spuiten.
  • Je kleintje heeft reflux.

Als je kindje zich regelmatig verslikt tijdens de borstvoeding, let dan extra hard op het aanleggen. Een kindje dat correct aanligt zou een snellere melkstroom aan moeten kunnen. Lukt dat niet, raadpleeg dan een lactatiekundige.

Kolf enkele ogenblikken wat melk af met de hand. Stop met kolven van zodra er een toeschietreflex is. Laat die eerste spuitmelk in een doekje of bekertje lopen vooraleer aan te leggen.

Als je kleintje onrustig wordt, haal hem dan even van de borst. En vang die spuitmelk op met een spuugdoekje.

Pauzeer af en toe tijdens het voeden. Hou je kleintje even rechtop. Laat hem boeren. En leg hem daarna weer aan.

Voed liggend op je rug. Of zittend op schoot. Zo werkt de zwaartekracht tegen. En krijgt je kleintje minder melk tegelijk binnen.

Borstvoeding: zittend voeden

Wacht niet te lang vooraleer opnieuw te voeden. Een kleintje dat lang heeft moeten wachten op zijn eten valt hongerig aan op de borst. Wat een sterke toeschietreflex nog eens kan versterken.

Wat moet ik doen bij een trage toeschietreflex?

De toeschietreflex is psychisch beïnvloedbaar. Voel je je niet goed, dan heb je meer kans op een trage toeschietreflex dan wanneer je helemaal happy in je vel zit.

Heb je een trage toeschietreflex, dan merk je dat aan…

  • Je kleintje drinkt met snelle korte zuigjes, die na enkele minuten niet  veranderen in grote trage en ritmische zuig- en slikbewegingen.
  • Je kleintje is onrustig aan de borst. Of weigert de borst.
  • Bij het kolven komt er geen of slechts weinig melk. De melk gaat na enkele minuten niet uit je borst spuiten.

Voel je je toeschietreflex niet (meer), dan is dat niet noodzakelijk een teken dat die er niet (meer) is. Hoe langer je voedt, hoe minder duidelijk jij zelf je toeschietreflex zal voelen.

Lachende baby

Ga je live voeden, probeer je dan te ontspannen. Zet dat to-do-lijstje of je eventuele boosheid, zorgen of verdriet even uit je hoofd. Leun achterover tijdens het voeden. Sluit je ogen en probeer te genieten van het moment. Bewonder die tien kleine vingertjes en teentjes van je liefje. Aai eens over zijn bolletje. En wees trots dat je de mama bent van dat kleine murmeltje! :-) Besef dat die kleine ukkepuk heerlijk groeit op jouw melk, de beste voeding die er is!

Kijk ook even bij deze tips in de “Kolven”-rubriek. Ze zijn ook toepasbaar als je live gaat voeden.


Besef dat een trage toeschietreflex slechts een tijdelijk iets is. Borstvoeding faalt niet zo snel. Het is een overlevingsmechanisme waarop de mensheid al tientallen millennia overleeft!
 

borstvoeding afkolven

© Borstvoeding Aardig 2024