Spruw

Wat is spruw?

Hoe herken ik spruw?

Hoe moet je spruw behandelen?


borstvoeding lactatiekundige

Wat is spruw?

Spruw is een veel voorkomende, maar ongevaarlijke schimmelinfectie die veroorzaakt door een woekering van een candida-gist. Spruw komt zowel bij borstgevoede als bij flesgevoede kinderen voor.

Bijna iedereen draagt de candida-schimmel in zich. Maar normaalgezien hebben we daar geen last van. Hij komt alleen tot uiting als onze weerstand laag is, bij ziekte of oververmoeidheid bijvoorbeeld. Een antibioticakuur, een vitaminetekort of een te suikerrijke voeding kunnen de woekering van de candida-gist ook bevorderen en een schimmelinfectie doen ontstaan of bevorderen.

Hoe herken ik spruw?

Heeft je kindje spruw, dan is dat meestal te herkennen aan:

  • Witte vlekjes of een witte waas in de mond, die je niet weggeveegd krijgt. Op de wangzakken, de tong of het verhemelte.
  • Onrustig drinken. Vaak lossen.
  • Luieruitslag.

Als mama kan je last hebben van:

  • Opeens pijnlijke tepels, terwijl je al weken- of maandenlang probleemloos voedt.
  • Een branderige pijn aan de tepels tijdens en na het voeden.
  • Pijnlijke steken in je borst, alsof er kleine mesjes of naalden in je borst snijden.
  • Jeukende tepels.
  • Rode tepels. Soms zelfs met witte vlekjes of schilfertjes op.
  • Tepelkloofjes.
  • Regelmatig terugkerende verstopte melkkanaaltjes.
  • Vaginale schimmelinfectie.
  • Huidinfecties zoals atleetvoet of een schimmelinfectie in huidplooien.

Hoe moet je spruw behandelen?

Je hoeft niet altijd ziektekenmerken te vertonen om toch een schimmelinfectie te hebben.

1. Heb je een vermoeden van spruw, neem dan contact op met je huisarts of je lactatiekundige. Deze kan een behandeling voorschrijven met een schimmeldodende zalf of siroop.


Zowel jij als je kindje moeten tegelijkertijd behandeld worden. Ook als één van jullie beide geen last lijkt te hebben. Candida-schimmel is immers overdraagbaar van moeder op kind en omgekeerd.
 
  • Bij hardnekkige spruw wordt de rest van de gezinsleden best ook behandeld.Spruwmedicatie
  • een anti-spruwbehandeling moet lang genoeg duren. Om te voorkomen dat de candida-schimmel resistent wordt tegen de medicatie en/of de spruwkenmerken terugkeren. Doorgaans wordt één tot twee weken nabehandelen, nadat alle uiterlijke kenmerken verdwenen zijn, aangeraden.
  • Heb je een hardnekkige schimmelinfectie te pakken en werkt de reguliere medicatie niet afdoende, dan kan je gentiaanviolet overwegen. Bespreek de behandeling dan zeker met een lactatiekundige.
  • Een alternatieve aanpak van schimmelinfecties is een behandeling met virgin cocosolie.

Voor de juiste hoeveelheid medicatie laat je je huisarts best overleggen met een lactatiekundige. Bij borstvoeding worden soms andere dosissen aangeraden dan bij kunstvoeding!
 

2. Was je handen voor en na het voeden. En na het verluieren van je kleintje.

3. Kolf je je melk af, dan werk je best steriel. Maak alle flesjes, speentjes en kolfmateriaal na elk gebruik schoon in warm water en een sopje. En kook je materiaal één maal daags uit.

4. Afgekolfde melk die mogelijk besmet is met candida albicans, mag je bewaren of aan je kindje geven, op voorwaarde dat je je borsten even afspoelt met lauw water vooraleer je gaat kolven. De schimmelinfectie zit immers vooral op je huid en niet in je borst zelf of in je melkkanaaltjes.

5. Je onderkleding, zoals voedingsbh en shirt, en alles wat in aanraking kwam met moedermelk, zal je goed moeten wassen. Liefst op 60°C. Evenals handdoeken, washandjes, waskussenovertrekken, slabbetjes, spuugdoekjes, enzovoort. Ververs kleding en dergelijke dagelijks. Het wasgoed buiten laten drogen in direct zonlicht helpt de schimmel te doden.

6. Steekt je kindje zijn speelgoed vaak in de mond? Beperk dan tijdelijk zijn speelgoedvoorraad. En hou die paar speeltjes goed schoon. Evenals het badje waar je je kleintje in baddert.

7. Jijzelf (en je kindje, als het vaste voeding krijgt) volgen een anti-candidadieet:

  • Schimmelbevorderende voedingswaren, die je mijdt nu: suiker, witbrood, witte rijst, koemelk, varkens- en kalfsvlees, champignons, schimmelkaas, banaan, druiven en rozijnen, alcohol.
  • Voedingswaren die je wel mag eten: zuurdesem- en volkorenbrood, zilvervliesrijst, platte kaas, jonge kaas, karnemelk, yoghurt, sojamelk, geitenmelk, rauwkost, spruitjes, bosbessen, appelsien, vis, mager vlees, kip, ei, peulvruchten, cacao, havermout, olijfolie, knoflook.
  • Meer uitleg en bijkomende tips voor een anti-candidadieet

8. Naast hygiëne en dieet, ondersteunt ook het nemen van probiotica (zowel door jou als door je kindje) de medicinale behandeling van spruw. Het versterkt de weerstand en bevordert de goede darmflora. Waardoor de candida-schimmel minder kans krijgt om te woekeren.

9. Ook het slikken van een vitaminepreparaat voor borstvoedende moeders werkt behandelingsondersteunend. Omdat een vitaminetekort candida kan doen woekeren.

borstvoeding afkolven

© Borstvoeding Aardig 2024