Slapen en borstvoeding

Regeldagen

Mijn kind lijkt ’s avonds de ganse tijd aan de borst te hangen. Hoe los ik dat op?

Mijn kind wil sinds enkele dagen voortdurend aan de borst. Hoe los ik dat op?

Wanneer kan  ik de ergste regeldagen of groeispurten verwachten?

Hoe kom ik het snelst regeldagen door?

Tot op welke leeftijd kan mijn kindje regeldagen hebben?

Meer informatie over melkproductie en melktekort


borstvoeding lactatiekundige

Mijn kind lijkt ’s avonds de ganse tijd aan de borst te hangen. Hoe los ik dat op?

Dat is een perfect normaal drinkpatroon voor een borstekindje. En heet clusteren. Het kan niet alleen ‘s avonds voorkomen, maar op elk moment van de dag. Jonge zuigelingen doen dit instinctief om de melkproductie van mama op te krikken of op peil te houden. Of om na een drukke dag weer tot rust te komen op hun favoriete plekje. Lekker knus bij mama.

Aan clusteren geef je het best gewoon zo veel mogelijk toe. Laat die huishoudelijke taakjes even voor wat ze zijn. Of gebruik het clustermoment van je kindje als excuus om je partner alvast wat klusjes te laten doen ;-) Leg je kleintje aan en pak er de smartphone, de laptop of een goed boek bij. Kijk wat tv. Blader eens door een tijdschrift. Probeer die “verloren tijd” gewoon nuttig in te vullen. En geniet ervan! Probeer die voedingen dus als rustmomenten te zien en niet als plicht.

Heb je moeite met de manier of de tijd waarop je kindje clustert? Keer de situatie dan om. In plaats van te wachten totdat je kindje om zijn vele voedingen vraagt, kan jij je kindje op voorhand laten clusteren. Op jouw verzoek. Als je even uitrust van je huishouden of werk en op de bank ploft, pak je kindje er dan bij. Elke keer dat jij even rustig gaat zitten of liggen, kan je je kindje aanleggen. Zo komt het misschien minder vaak op de momenten die voor jou niet zo goed uitkomen. Clusteren op jouw verzoek dus.

Mijn kind wil sinds enkele dagen voortdurend aan de borst. Hoe los ik dat op?

Misschien zit je babytje in een regelperiode. Jouw melkproductie is dan niet aangepast aan de voedingsvraag van je babytje. En moet dus omhoog. Misschien zijn je kindje of jij net ziek geweest, Misschien ben je een tijdje geleden weer gaan werken. Of is je kindje gestart met vaste voeding. Of maakt het gewoon een groeispurt door.

Met vaak aanleggen en voeden op verzoek kom je deze vermoeiende dagen het snelst door. Hoe leger je borsten gedronken worden, hoe meer melk er daarna aangemaakt zal worden. Dus laat je kindje maar lekker vaak bij je drinken.

Komt dat vaker drinken vooral op één bepaald moment van de dag voor, en dat bijna dagelijks, dan heeft je babytje allicht zijn clusteruurtjes. Ook dit is een perfect normaal drinkpatroon voor een borstekindje. De meeste kindjes hebben dit ’s avonds, maar clusteren kan eigenlijk op elk moment van de dag. En op elke leeftijd! Dus ook als je kindje al wat ouder is.

Zowel aan regeldagen als aan clusteren geef je het best gewoon toe. Leg je kleintje aan en pak er de smartphone of een goed boek bij. Kijk wat tv. Blader eens door een tijdschrift. Probeer die voedingen dus als rustmomenten te zien en niet als plicht. En loopt het regelen en clusteren de spuigaten uit, bel dan even met een lactatiekundige.

Wanneer kan  ik de ergste regeldagen of groeispurten verwachten?

Je kindje kan uiteraard op elk moment van zijn jonge leventje in een groeispurt schieten. De meeste kans daarop heb je…

… rond een week à tien dagen.
… rond drie weken.
… rond zes weken.
… rond drie maanden.
… rond vier maanden.
… rond zes maanden en later.

… na een ziekteperiode.

Voed je op verzoek, dan zal je weinig merken van een groeispurt van je kleintje. Dan ben je immers gewoon dat er niet elke dag even vaak gedronken wordt aan je borst.

Hoe kom ik het snelst regeldagen door?

  • Door te voeden op verzoek. Elke uur als het moet. Hoe vaker je liefje je borsten “leeg” drinkt, hoe meer melk ze zullen gaan aanmaken.
  • Door te wisselvoeden: meerdere keren wisselen van borst. En vier (of zes) borsten aanbieden in plaats van één of twee. Of door aan dezelfde borst eerst te wisselen van voedingshouding, vooraleer daarna te wisselen van borst.
  • Door elke zuigbehoefte aan de borst te laten bevredigen. Dus geen speentje of tutje te geven aan je kleintje. Ook geen vinger of pink om op te zuigen.
  • Door goed op de hongersignalen van je kleintje te letten. En het te voeden telkens het daarom vraagt.
  • Hoe vaker je je kindje aanlegt, hoe sneller je productie weer afgestemd is op de grotere vraag. Hoe sneller die regeldagen weer voorbij zijn.

Lijkt er aan die regeldagen geen eind te komen? En begin je de moed te verliezen? Bel dan even met een lactatiekundige. Zij luistert naar je verhaal. En zet je met een paar tips weer op weg!

Meer tips om je melkproductie op te krikken

borstvoeding afkolven

Tot op welke leeftijd kan mijn kindje regeldagen hebben?

Regeldagen kunnen tijdens de hele borstvoedingsperiode voorkomen. Wanneer je kindje hard aan het groeien is. Maar bijvoorbeeld ook na een korte ziekteperiode, als je kindje extra energie nodig heeft om weer aan te sterken. Dus ook oudere kindjes hebben af en toe eens een regelperiode.

Het is belangrijk om tijdens de eerste weken je kindje vaak aan te leggen. Daarmee leg je een goede basis voor je melkproductie op lange termijn. Waardoor regelperiodes korter duren en minder zwaar zijn als je kindje wat ouder is.

Meer informatie over melkproductie en melktekort

Meer informatie over melkproductie

Meer informatie over te weinig melk

© Borstvoeding Aardig 2024