Langvoeden


Wat zegt de W.H.O. over langvoeden?

Wat is de natuurlijke speenleeftijd van een kind?

Waarom heeft een peuter of kleuter nog borstvoeding nodig?

Ik wil lang borstvoeding geven, maar mijn baby van bijna een jaar lijkt zichzelf te gaan spenen. Wat doe ik eraan?

Hou ik mijn kind niet te lang afhankelijk van mij door lang borstvoeding te geven?

Heeft borstvoeding nog zin als mijn kind nog maar heel weinig aan de borst drinkt?

Hoe counter ik vooroordelen over langvoeden?

Waar vind ik meer informatie en medestanders in het langvoeden?

Hoe hou ik mijn melkproductie zo lang mogelijk in stand?

Hoe overtuig ik mijn kind om te stoppen met borst drinken?

Wat met andere melk?

Meer informatie en ervaringsverhalen


Wat zegt de WereldGezondheidsOrganisatie (W.H.O.) over langvoeden?

De meest ideale situatie voor een kind is minstens twee jaar lang borstvoeding krijgen. Vanaf een half jaar komt daar geleidelijk aan vaste voeding bij. In het begin enkel groentes en fruit. En later ook andere voedingswaren. Maar tot de leeftijd van minstens twee jaar zou een kind dagelijks moedermelk moeten drinken.

En dat is een aanbeveling die niet alleen geldt voor de ontwikkelingslanden, maar ook bij ons in het westen!

Wat is de natuurlijke speenleeftijd van een kind?

Een kindje zal geleidelijk aan meer vaste voeding gaan eten en minder mamamelk gaan vragen. Het zal normaalgezien vanzelf stoppen met borst drinken, als het daar klaar voor is. Laat je een kindje zelf zijn gang daarin gaan, dan is dat doorgaans ergens tussen de leeftijd van twee en zes jaar.  Hier bij ons in het westen vinden sommige mensen het een gek idee om een kind zelf te laten bepalen wanneer het wil stoppen met borstvoeding. Maar in niet-westerse landen is het heel gewoon en normaal! Het wereldwijde gemiddelde in de niet-westerse wereld ligt rond de vier jaar borstvoeding geven. De stoppiek ligt daarbij tussen de 3 en 4 jaar voeden.

borstvoeding afkolven

Waarom heeft een peuter of kleuter nog borstvoeding nodig?

Jouw melk blijft een waardevol melkproduct voor je ouder wordende kind. Het blijft boordevol vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen, enzymen, hormonen en antistoffen zitten. Allemaal perfect aangepast aan de behoeftes van je groter wordende uk. Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags aan de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kindje beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem helpen ontwikkelen en versterken. Moedermelk na de eerste verjaardag verlaagt bijvoorbeeld specifiek de kans op oorontsteking en luchtweginfecties bij je liefje. Borstvoeding kindertekening voeden Borstvoeden van je peuter of kleuter geeft hem ook een duwtje in de rug voor zijn onafhankelijkheid. Je kindje weet dat het steeds bij jou terecht kan. Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek. Het besef dat mama altijd in de buurt is, stimuleert je kind om de wereld te gaan ontdekken. Jij bent zijn vaste ankerpunt. Zijn terugvalbasis, zowel fysiek als emotioneel. Dat besef geeft vertrouwen om vol goede moed nieuwe dingen te ontdekken. Het geruststellend en rustgevend zuigen aan de borst helpt hem om zijn angsten en stress te verwerken. Je hoeft je liefje ook niet kunstmatig te gaan spenen. Dat doet het zelf wel. Hoe meer vaste voeding het geleidelijk aan zal eten, hoe minder moedermelk je kindje zal vragen. En hoe minder jij zal gaan aanmaken. Zonder dat jij of je kind daar iets van merken.

Afgekolfde moedermelk

Twee langvoedsters kolfden tijdens de middagpauze: Links geconcentreerde peutermelk voor een kindje van 2,5j, rechts dreumesmelk voor een kindje van 1jaar. Beide kindjes worden op natuurlijke wijze gespeend, op hun eigen tempo.

Ik wil graag lang borstvoeding geven, maar mijn baby van bijna een jaar lijkt zichzelf te gaan spenen. Wat doe ik eraan?

Sommige babytjes lijken zichzelf te gaan spenen rond de leeftijd van negen of tien maanden. Handig als je besloten had dat het rond een jaar welletjes is geweest met borstvoeden. Maar heel vervelend als je eigenlijk (veel) langer dan een jaar door had willen gaan. Wil je nog lang doorgaan met voeden, dan is het goed te bedenken dat het moeilijk doen aan de borst rond deze leeftijd slechts een fase is. Een fase die overgaat! Enkele tips om deze fase te overleven, mét borstvoeding:

  • Geef (terug) nachtvoedingen. Leg je kindje desnoods half slapend aan.
  • Voed je kindje bij het slapengaan. En als het net wakker is.

Kindertekening borstvoeding

  •  Geef je kindje steeds een borst als het deze wil. Zorg dus dat je zoveel mogelijk “beschikbaar” en in de buurt bent.
  • Draag je kindje wat vaker bij je. Bijvoorbeeld in de draagdoek. Zodat de borst altijd vlakbij is voor je kindje.
  • Ben je genoodzaakt om af en toe een flesje te geven, gebruik dan een 1-maandenspeen. Zodat je kindje moet werken voor zijn voeding. Net zoals ie aan de borst moet doen.
  • Geef geen fopspeen. Laat je kindje zijn zuigbehoefte aan de borst bevredigen.

Hou ik mijn kind niet te lang afhankelijk van mij door lang borstvoeding te geven?

Borstvoeding in het ziekenhuis

Toen onze 1-jarige dochter langdurig in het ziekenhuis belandde, was borstvoeding dagenlang haar grote troost

Neen, integendeel zelfs! Langvoeden geeft je kind net een extra dosis vertrouwen. En een duwtje in de rug voor zijn onafhankelijkheid. Je kindje weet dat het steeds bij jou terecht kan. Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek. Het besef dat mama altijd in de buurt is, geeft hem net vertrouwen om de wereld te gaan verkennen. Jij bent zijn vaste ankerpunt. Zijn terugvalbasis, zowel fysiek als emotioneel. Dat besef is een stimulans om vol goede moed nieuwe dingen te leren. Als je hem zelf laat bepalen wanneer hij van de borst af wil, laat je hem zelf zijn onafhankelijkheid op eigen tempo bereiken. Daar waar kunstmatig gespeende kinderen die onafhankelijkheid opgelegd krijgen op een bepaalde leeftijd. Een kindje zelf laten bepalen wanneer het gespeend wil worden, stimuleert zijn zelfvertrouwen!

Heeft borstvoeding nog zin als mijn kind nog maar heel weinig aan de borst drinkt?

Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags van de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door. Antistoffen die je kind beschermen tegen allerlei ziektekiemen. En die het immuunsysteem van je kind helpen ontwikkelen en versterken. Moedermelk behoudt steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid afweerstoffen. Ook als je kindje minder gaat drinken aan de borst. Hoe minder melk jij aanmaakt, hoe geconcentreerder jouw melk dus wordt.

Hoe counter ik vooroordelen over langvoeden? Waar vind ik meer informatie en medestanders in het langvoeden?

Een argument dat ik vaak gebruik:

“Moedermelk is een melkproduct, perfect aangepast aan de noden van mijn kind(eren). Waarom zou ik hen (aangepaste) koemelk geven als ik zelf mensenmelk in sloten aanmaak?”

En voor de rest kan je de antwoorden van de overige vragen in deze rubriek gebruiken om mensen duidelijk te maken dat een peuter of kleuter aan de borst echt niet zo gek is als het op het eerste gezicht lijkt.

Alle vooroordelen op een rijtje, ervaringsverhaal (Engelstalig artikel, Womens E-news)

langvoeden borstvoeding

Hoe hou ik mijn melkproductie zo lang mogelijk in stand?

  • Het hele eerste levensjaar blijft moedermelk de belangrijkste voedingsbron voor je kindje. De vaste voeding is dan slechts bijvoeding. Pas na de eerste verjaardag vormt de vaste voeding geleidelijk aan de hoofdmoot van de maaltijd.
  • Je geeft, tot aan de eerste verjaardag, dus best borstvoeding op verzoek. Ook als dat een halfuurtje voor de maaltijd met vaste voeding is. Na de eerste verjaardag wissel je dit om: eerst de vaste voeding en daarna de borst als dessert of drankje.
  • Voed je kindje op vraag en niet op schema.
  • Ga geen voedingen uitstellen, om wat voor reden dan ook.
  • Geef nachtvoedingen als je liefje daar nood aan heeft.

borstvoeding lactatiekundige

  • Geef je kindje regelmatig de borst. En wacht niet tot hij de borst gaat “eisen”. Dat betekent waarschijnlijk dat je ook af en toe buitenshuis zal moeten voeden.
  • Geef je flesjes bij de opvang, dan geef je regelmatig kleine porties en geen grote hoeveelheden. Zo’n 90-120ml is voldoende per fles.
  • Blijf zo veel mogelijk in de nabijheid van je kindje. Zodat het de borst kan krijgen als het daar nood aan heeft.
  • Hou je melkproductie op peil, door vaak te voeden, of te kolven als jullie niet samen zijn. Je liefje kan zijn belangstelling in de borst verliezen als er niet voldoende melk meer is.
  • Geef je kindje geen fopspeen.

Lees ook dit artikel voor meer tips (Natuurlijk Ouderschap).

Borstvoeding in de trein

Hoe overtuig ik mijn kind om te stoppen met borst drinken?

Pas de methode “niet aanbieden, maar ook niet weigeren” toe. Of volg de tips uit Kindvriendelijk afbouwen van borstvoeding

Wat met andere melk?

Zolang je kindje borstvoeding krijgt op verzoek en geen andere dranken drinkt dan mamamelk hoeft ie ook geen andere melk. Met zes tot acht volwaardige borstvoedingen per dag, naast de vaste voeding, krijgt je liefje normaalgezien voldoende vocht binnen.

  • Na zes maanden heeft een kindje zo’n 500ml melk(producten) per dag nodig. Met vier tot zes keer borstvoeding op een dag kom je daaraan. Geef je geen andere dranken dan borst, dan is acht voedingen veeleer het minimum.
  • Vanaf 10-12 maanden is de melkbehoefte nog maar 300ml per dag. Dat zijn zo’n drie tot vijf borstvoedingen per dag. Geef je geen andere dranken dan borst, dan blijven acht voedingen het minimum.

Geef je nog maar één of twee keer borstvoeding, dan kan het zijn dat je kindje daarnaast graag nog andere melk(producten) wenst: kaas, (half)volle melk, yoghurt, platte kaas of kwark, pudding, vla, enzovoort. Dat hoeft niet veel te zijn. Eén of twee keer daags wat anders dan mamamelk is normaalgezien voldoende voor zijn “melkbehoefte”. Bied gewoon af en toe wat aan en kijk hoeveel je kindje wil eten of drinken. Je liefje voelt zelf aan hoeveel extra’s ie nodig heeft. Wil je kindje niets anders van melk(producten) buiten de mamamelk? Dat hoeft meestal ook niet. Zelfs niet als je liefje niet zo veel meer bij jou drinkt. Zolang je kindje levendig en gezond is en goed groeit, gaat alles goed. Je kindje haalt ook calcium en mineralen uit bijvoorbeeld peulvruchten, noten, graan en groene groentes. Maak je je ongerust, dan kan je dat wat meer aanbieden. Opgelet! Hoe minder vaak je borstvoeding geeft, hoe meer kans je hebt dat je melkproductie zal dalen… langvoeden

Meer informatie en ervaringsverhalen

Langer dan een jaar voeden, literatuuronderzoek

Opgetinkt, ervaringsverhaal over hoe kleuters stoppen met borstvoeding ervaren

Liefde, ervaringsverhaal over hoe kleuters stoppen met borstvoeding ervaren

Batterij, ervaringsverhaal over natuurlijk spenen bij kleuters

Fastfood, ervaringsverhaal over natuurlijk spenen bij kleuters

Wakker worden met een borstje, ook voor peuters: ervaringsverhaal

Borstvoeding Aardig

© Borstvoeding Aardig 2024