Ik vind de nachtvoedingen wel vermoeiend. Er lopen immers nog kinderen rond hier in huis. Wat nu?
Hoe combineer ik borstvoeding met een huishouden?
– Bekijk voedingen als rustmomenten en niet als plicht
– Hou je kindje dicht bij je
– Maak de maaltijden op voorhand klaar
– Doe inkopen in het groot
– Rapley maakt een kindje sneller zelfstandig
– Huishoudelijke tips
Is borstvoeding geven een goede vorm van anticonceptie?
Kan ik borstvoeding blijven geven tijdens een nieuwe zwangerschap?
Ik vind de nachtvoedingen wel vermoeiend. Er lopen immers nog kinderen rond hier in huis. Wat nu?
- Kijk voor slaaptips even in de “Slapen”-rubriek. Daar vind je ook informatie over samen slapen met je kindje. Veel moeders ervaren de nachtvoedingen als minder vermoeiend, als hun kindje bij hen slaapt. Bijvoorbeeld in een cosleeper (InfoNu.nl).
- De nachtvoedingen zijn dan misschien wel voor jou, maar laat de poepluiers aan je partner over. Zo kan jij sneller weer je bedje in.
- Probeer overdag ook even te rusten als de jongste een middagdutje doet en de oudsten naar school zijn. Of steek de oudste(n) ook een uurtje in bed (desnoods met een stapel boeken of stripverhalen) als de jongste zijn middagdutje doet. Zo kan jij ook even gaan liggen en wat bijslapen. Of tot rust komen in de zetel, met de zapper, je smartphone of een leuk boek in de hand.
- Laat de oudsten eens uit logeren gaan. Zo hoef jij enkele dagen alleen maar met de jongste bezig te zijn. En kan je wat uitrusten overdag.
- Vraag hulp als je het niet meer trekt. Laat iemand anders eens de strijk doen, stofzuigen of op de oudere kinderen passen. Zo kan jij even gaan zitten of liggen en wat bijtanken.
Hoe combineer ik borstvoeding met een huishouden?
Bekijk voedingen als rustmomenten en niet als plicht
“Ik wilde even zeggen dat het allemaal ook wel loopt als het eenmaal zover is. Ik heb best wel eens met m’n handen in m’n haar gezeten met twee kleintjes en hoogzwanger. Hoe moet dat straks?? Maar vooral van twee naar drie vond ik eigenlijk wel lekker. Ik kón gewoon niet meer alles perfect doen. Ik bedacht me steeds dat als ze allemaal ongeveer op tijd te eten kregen en wat aandacht op z’n tijd, dan zouden we de dag echt wel overleven. Dus toen de kraamzorg vertrok op dag 8 had ik daar geen enkel probleem meer mee. En tot nu toe gaat het ook gewoon door. Ja, ik ben best wel eens moe, maar dan is de borstvoeding juist heerlijk. Even verplicht zitten en die slaaphormonen door m’n lijf… goed gapen en ik ben er weer!”
(Hanke, mama van drie)
- Bedenk dat borstvoeding zoveel makkelijker is dan kunstvoeding. Altijd kant-en-klare voeding en troost bij de hand. Geen gedoe met steriliseren, flesjes schoonmaken, voedingen bereiden, enzovoort.
- Zie de borstvoedingen als qualitytime, even verplicht relaxen en genieten, ook voor de oudere kinderen. Lees hen een boekje voor tijdens het voeden. Doe samen huiswerk met de oudste(n). Of vraag even hoe hun dag was. Zo hebben zij ook de nodige aandacht gekregen. En heb je meer tijd voor het huishouden in de periode tussen twee voedingen.
- Hou een speelgoedbak voor de oudste(n) apart, exclusief voor tijdens de voedmomenten. Daarin zit hun “speciale speelgoed”. Waarmee ze enkel mogen spelen als jij borstvoeding geeft aan de jongste. Zo maak je voor iedereen van borstvoeding iets speciaals!
- Maak een voeden- en spelen-hoekje, waar je een aantal dingen binnen handbereik hebt liggen als je gaat voeden. Spuugdoekjes, luiers, een dekentje, etc. voor de jongste. Maar ook wat drinken, een koekje, een voorleesboek, een puzzel of een gezelschapsspelletje voor de oudste(n). Die dingen waarnaar de oudste(n) zou(den) kunnen vragen net op het moment dat jij rustig aan het voeden bent.
Hou je kindje dicht bij je
- Draag je kindje zo veel mogelijk bij je in een draagdoek. Zo hoef je niet steeds heen en weer naar het wiegje of ledikant. Bovendien huilen draagkindjes minder vaak en minder lang. En merk jij zelf hongersignalen sneller op, omdat je kindje (letterlijk) vlak onder je neus hangt.
- Of laat je jonge baby overdag slapen in de wandelwagen. Die rijdt je overal mee naartoe. En zo moet je niet steeds heen en weer lopen naar het wiegje of ledikant.
Maak de maaltijden op voorhand klaar
- Maak af en toe wat te veel klaar als je gaat koken. Zo kan je de overschotjes invriezen. En weer ontdooien op de (regel)dagen dat de jongste veel aandacht vraagt en je geen tijd overhoudt om te koken. Kinderen vinden zo’n geïmproviseerde maaltijd van samengeraapte kliekjes allerhande vaak een feest!
- Kook in de voormiddag al voor ’s avonds. En zorg dat alles klaar staat tegen dat de oudsten van school komen. Zodat je bij de avondrush, wanneer iedereen moe en snel overprikkeld is, alleen nog maar wat potten of een ovenschotel hoeft op te warmen.
- Snij jouw eten alvast kant en klaar voor de maaltijd. Als je kleintje dan een voeding vraagt wanneer jij ook net aan tafel zit, dan kan je met de ene hand zelf eten en met de andere voeden.
Doe inkopen in het groot
- Doe je inkopen in het groot. Wij gaan hier eens in de twee-drie maanden 15kg vlees halen op de bioboerderij. Netjes versneden en verpakt in 1/2kg porties. Goed en goedkoop kwaliteitsvlees, want tegen groothandelsprijs. Dat vlees gaat de diepvries in. En ’s ochtends wordt dat portietje uit gelegd dat we ’s avonds willen klaarmaken. Op die manier besparen we ettelijke uren heen en weer gerij naar de supermarkt, slager of bakker. Want ook met brood en andere inkopen houden we datzelfde principe aan: eens in de twee-vier weken een grote aankoop die richting kelder, zolder of diepvries gaat. Energiekosten zijn hier zeer laag, want de bakfiets wordt intensief gebruikt (ook in de winter) en de diepvriezen werken op zonne-energie.
- Ook seizoensgroentes kopen wij hier in het groot aan op (een an)de(re) bioboerderij. Die groentes worden dezelfde dag nog verwerkt, verpakt en diep gevroren. Zo hoeven we elke ochtend enkel maar die portie uit de vriezer te halen die we die dag nodig hebben. Porties die al netjes versneden en soms zelfs half bereid zijn. Wat de kooktijd ’s avonds drastisch vermindert. Eens in de maand heb je een middagje veel werk. Maar de rest van de maand scheelt dat weer heel wat bereidingstijd! En er is altijd wel een familielid bereid om dat ene middagje in de maand te komen helpen met groentjes wassen en snijden, of op de kinderen te passen.
Rapley maakt een kindje sneller zelfstandig
Als je rond de zes maanden begint met bijvoeding, probeer dan eens de rapley-methode (= stukjes eten). Daarmee leren ze vanaf het begin zelfstandig eten. Waardoor jij je handen vrij houdt tijdens de maaltijd. En je je kinderen niet om beurten moet voeren.
Huishoudelijke tips
- Go with the flow! Krijg je een aantal huishoudelijke taken afgewerkt, dan is dat super. Raak je niet toe aan stofzuigen of dweilen, dan is er morgen nog een dag. Bedenk dat je kinderen er heus geen last van hebben als er eens een laagje stof op de kast blijft liggen of het gras in de tuin stilaan in het zaad komt te staan.
- Maak actielijstjes van één (of enkele) ding(en) per dag. Dat wat dringend gedaan moet worden, zet je bovenaan. De rest van het lijstje is voor als er nog tijd over blijft.
- Verdeel af en toe de taken met je partner. Laat hem/haar ook eens de strijk doen, stofzuigen of op de oudere kinderen passen. Of splits je voor sommige dingetjes op: de ene gaat boodschappen doen, terwijl de ander thuis werkt. Diegene die dan de boodschappen gaat doen, neemt de kinderen mee. Zo hebben de oudsten ook eens een verzetje. En kan diegene die thuis gebleven is stofzuigen, dweilen of een ander dringend huishoudtaakje in alle rust afwerken.
- Heb je oudere kinderen, dan kunnen die, op de momenten dat de jongste heel veel van je tijd opeist, helpen met kleine klusjes als tafel dekken en afruimen, de afwasmachine uitladen, stofzuigen, enzovoort.
- Doe aan multitasking: combineer een aantal taakjes met voeden of kolven. Kolven en eten bereiden, voeden en telefoneren of internetten, enzovoort.
- Ga regelmatig naar buiten met de kinderen. Babytjes slapen vaak beter in de buitenlucht. De oudsten kunnen even uitwaaien en zich uitleven zonder dat het stoort. En je ziet de eventuele troep niet die er binnen nog op je ligt te wachten.
- Als mensen vragen wat ze als kraamcadeautje moeten meenemen, vraag dan of ze een uurtje willen komen stofzuigen, een avondmaal willen voorzien of een boodschapje voor je willen doen. Dat bespaart jou weer een karweitje. Hebben de mensen de “Kan ik iets voor je doen?”-vraag enkel uit beleefdheid gesteld, dan vragen ze je dat nooit meer weer. Maar dan kan je dat ene karweitje toch alvast van je to do-lijstje schrappen! ;-)
- Wees niet te kritisch voor je partner of anderen die een handje komen toesteken in het huishouden. Het is normaal dat niet iedereen kuist en kookt zoals jij dat gewoonlijk doet. Wees blij met de hulp die je kan krijgen. Geef misschien hier of daar een kleine tip. Maar laat het verder los!
- Voeden en slapen gebeurt bij borstekindjes natuurlijk op verzoek. Maar doe voor de rest zoveel mogelijk dingen op vaste tijden. Voorspelbaarheid maakt iedereen rustiger. Wat de gezinssfeer alleen maar ten goede komt.
- Zorg dat je makkelijke kleding aantrekt. Kledij waarbij je snel een borst te voorschijn tovert. Zonder eerst te moeten klungelen met lange lappen stof, strikjes of speldjes vooraleer te kunnen voeden.
- Probeer de jongste vanaf dag 1 te laten wennen aan slapen met herrie. Zo kan je stofzuigen of een wasje draaien zonder dat je schrik hoeft te hebben dat ie daarvan wakker zal worden.
“Een vriendin van mij geeft de fles, en loopt tegen precies dezelfde zorgen en twijfels aan. …/… Het grote voordeel van borstvoeding is dan dat als je ergens langer blijft (en dat komt weleens voor met andere kids :-) ) je nooit bang hoeft te zijn dat je niet genoeg voeding bij je hebt.”
(Hanke, mama van drie)
Is borstvoeding geven een goede vorm van anticonceptie?
Ja en neen. Borstvoeding heeft een anticonceptieve werking, in die zin dat het helpt om je kinderwens te spreiden. Een moeder die borstvoeding geeft heeft immers een kleinere kans om weer zwanger te worden in vergelijking met iemand die geen borstvoeding geeft. Maar wil je echt niet zwanger worden, dan gebruik je best nog een ander voorbehoedsmiddel.
Volgens de Lactational Amenorrhea Methode heb je slechts 2% kans om zwanger te worden als je je strikt aan de volgende voorwaarden houdt:
– Je kind is nog geen zes maanden oud.
– Je hebt nog geen menstruatie gehad.
– Je voedt volledig op verzoek, ook ’s nachts.
– Je stelt geen enkele voeding uit.
– Je kind heeft geen fopspeen.
– Je kind krijgt geen enkele vorm van bijvoeding.
Mijn man en ik gebruikten na de geboorte van de oudste geen anticonceptie. Ik gaf immers volledig borstvoeding op verzoek en van menstruatie was er nog lang geen sprake. Toen ons zoontje een half jaar oud was, had ik het gevoel dat ik wel eens zwanger zou kunnen zijn. Een zwangerschapstest bevestigde dat voorgevoel. En bij de gynaecoloog bleek dat er al meer dan twee maanden een kindje groeide in mijn buik… Dat moet verwekt zijn op het moment dat ons zoontje wat beter begon te slapen. En zo af en toe eens vijf of zes uur aan een stuk zonder voeding deed ’s nachts.
Wij wilden graag een tweede kindje vlak na de eerste, dus die zwangerschap was een fijne verrassing! Maar sindsdien verkondig ik overal: “Er is altijd eerst het ei en dan pas de menstruatie. Borstvoeding verkleint de kans op een volgende zwangerschap, maar vind je het nog te vroeg voor een volgend kindje, combineer dan toch maar met iets van anticonceptie…”
Kan ik borstvoeding blijven geven tijdens een nieuwe zwangerschap?
Ja, natuurlijk. Sommige kinderen weigeren echter de borst in de loop van de zwangerschap omdat je melk lichtjes anders gaat smaken, de toeschietreflex trager is en/of je melkproductie mogelijk wat gedaald is.
Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap kan ook licht pijnlijke tepels veroorzaken. Maar dat ongemak is niet erger dan de gevoeligheid die je ondervond bij het voeden tijdens de eerste dagen na de geboorte. Doen je tepels ondraaglijk veel pijn, kijk dan even na of je geen schimmelinfectie te pakken hebt. Daar ben je immers gevoeliger voor tijdens een zwangerschap.
Dat borstvoeding geven een miskraam of een vroeggeboorte kan veroorzaken onder normale omstandigheden, is een fabeltje. Enkel bij een meerlingzwangerschap of bij een verhoogde kans op een vroeggeboorte, kan het raadzaam zijn de borstvoeding te minderen of er volledig mee te stoppen. Ben je in dat geval, vraag dan raad aan je gynaecoloog en/of een lactatiekundige.
Waar je wel op moet letten tijdens je zwangerschap, is of je borstgevoede babytje nog voldoende vocht binnenkrijgt. Is je borstekindje jonger dan een jaar, dan zal je zijn plasluiers en gewicht nauwkeurig in de gaten moeten houden. En eventueel bijvoeden met extra vocht (water, kruidenthee, fruitsap, donormelk, kunstvoeding). Of met extra melkproducten zoals yoghurt, kwark (platte kaas), sneetjeskaas of iets dergelijks. Sommige vrouwen komen immers “droog” te staan halverwege de zwangerschap. En produceren dan niet meer voldoende melk om hun kindje exclusief borstvoeding te blijven geven. Twijfel je aan je melkproductie, vraag dan raad aan een lactatiekundige.
Die “droogstand” hoeft echter geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. De melkproductie zal immers terug toenemen naarmate de bevalling nadert. Besluit je na de bevalling zowel je pasgeborene als het oudere broertje of zusje aan de borst te houden, dan heet dat tandemen.
Is de combinatie van borstvoeding geven met een (groot) gezin zoveel zwaarder dan wanneer je voor kunstvoeding zou kiezen? Nee, ik vind van niet. Een nieuwe baby in een groot gezin brengt altijd extra zorgen en taken met zich mee. Of je dan de borst geeft of de fles heeft daar dan niet eens zoveel mee te maken.
Schakel je van borst- over naar kunstvoeding om het jezelf “makkelijker” te maken, dan kom je vaak bedrogen uit. Je loopt gewoon tegen andere dingen aan…
(Katrien, mama van drie en ervaring met zowel borst als fles)