Waarom heeft een borstekindje geen bijvoeding nodig voor de zes maanden?
Mijn kindje heeft nog geen tandjes. Kan ik dan al starten met vaste voeding?
Hoe start ik het best met vaste voeding?
Mijn baby eet bijna niks aan vaste voeding. Kan dat kwaad?
Wat mag je kind eten aan vaste voeding vanaf zes maanden?
Wat eet een kind vanaf twaalf maanden?
Waarom heeft een borstekindje tot minstens zes maanden geen extra water nodig, zelfs niet op hete zomerdagen of bij buikgriep?
- Moedermelk bestaat voor ongeveer 87,5% aan water. En voldoet dus perfect aan de dorstbehoefte van je kindje! Bovendien is moedermelk van nature wateriger tijdens hete zomerdagen. Voorwaarde is wel dat je je kindje een borstje geeft telkens ie daar om vraagt. En op warme dagen ook nog een paar tussendoorborstjes extra aanbiedt.
- Bijvoeden met water verstoort het vraag- en aanbodprincipe. Door het aanbieden van andere dranken dan moedermelk kan je melkproductie achteruit lopen. Bovendien bevat water geen voedingsstoffen. En moedermelk wel!
- Moedermelk is de beste ORS (rehydratiezout) die er is! Het is dus niet nodig om bij ernstige buikgriep, braken of diarree borstvoeding te gaan vervangen door water of ORS.
Wil je starten met het aanbieden van andere dranken dan borstvoeding alleen, dan wacht je daarmee best totdat je kleintje de zes maanden gepasseerd is. Geschikte dranken zijn: water, kruidenthee, ongezoet fruitsap en groentensap.
Wil je je kindje nog geen andere dranken dan moedermelk aanbieden, dan is dat geen enkel probleem! Zolang je borstvoeding geeft, kan je je kindje zijn dorst volledig laten lessen aan de borst. Ook als je liefje ouder is dan één jaar! Voorwaarde is wel dat je je kleintje volledig voedt op verzoek. Het geen fopspeentje krijgt. En je geen borstvoedingen gaat uitstellen of afschaffen, ook niet ’s nachts of de kleine slokjes tussendoor.
Waarom heeft een borstekindje geen bijvoeding nodig voor de zes maanden?
- Moedermelk is een complete melkvoeding voor je babytje vanaf de geboorte totdat hij ongeveer zes maanden oud is. Het zit immers boordevol water, vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen, enzymen, hormonen en antistoffen. Allemaal in de juiste verhouding. En perfect aangepast aan de leeftijd en behoeftes van je kleintje. Eerder dan zes maanden starten met bijvoeding is dus helemaal niet nodig.
- Als je vroeg start met bijvoeding heeft je kindje een grotere kans op het ontstaan van allergieën. Rond zes maanden zijn de darmpjes van je kleintje pas voldoende ontwikkeld om vaste voeding te verteren. Zonder mogelijke complicaties, zoals darmziektes en verteringsproblemen, op latere leeftijd. Bovendien heeft een kindje dat bijvoeding kreeg voor de zes maanden een grotere kans op overgewicht als ie volwassen is.
- Met uitsluitend borstvoeding tot zes maanden voorkom je ook een ijzertekort bij je kleintje. Het ijzer in moedermelk is immers heel makkelijk opneembaar door het babylijfje. In kunstvoeding en vaste voeding zit meer ijzer dan in moedermelk. Maar dit soort ijzer wordt slechter opgenomen door je kleintje. En bemoeilijkt ook nog eens de opname van het “betere” ijzer uit moedermelk.
- De darmpjes van een kindje jonger dan zes maanden zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ze zijn niet in staat om voldoende voedingsstoffen uit de vaste voeding te halen. Ga je bijvoeden voor het half jaar, dan kan het daardoor zijn dat je kindje minder voedingsstoffen in totaal binnenkrijgt, dan wanneer je een half jaar lang volledig borstvoeding zou geven.
- Als je andere dingen aan gaat bieden buiten moedermelk, kan je melkproductie achteruit lopen. Omdat je kindje minder aan de borst zal drinken. Heb je veel plezier van het geven van borstvoeding en wil je er nog lang mee doorgaan, dan zet je de borstvoeding best op de eerste plaats!
Bijvoeden onder de zes maanden houdt risico’s in ( Eurolac.net)
Waarom het gewicht en het vele drinken van je kindje geen reden is om vroeger te gaan bijvoeden (Ouders Online)
Mijn kindje heeft nog geen tandjes. Kan ik dan al starten met vaste voeding?
Ja, absoluut! Een baby heeft geen tandjes nodig om te bijten en te kauwen. Is je kleintje al een half jaar oud, maar tandenloos, dan kan je gerust starten met het aanbieden van vaste voeding. Je kindje beslist zelf wel wat en hoeveel ie daarvan opeet.
Hoe start ik het best met vaste voeding?
Enkele tips op een rijtje:
- Start pas met vaste voeding als je kindje aan al deze voorwaarden voldoet:
- goed (zelfstandig) rechtop zitten,
- interesse tonen voor jouw eten,
- zelf dingen oppakken en naar de mond brengen.
- Als je kindje aan deze drie voorwaarden voldoet, zal hij ergens tussen de vijf en half en zeven maanden oud zijn. Zet hem dan eens mee aan tafel als het gezin aan de maaltijd zit, in een kinderstoel of op schoot. En kijk hoe hij reageert op het gebeuren.
- Laat de maaltijden in alle rust verlopen. Zorg dat het leuk blijft voor iedereen. En schenk je liefje af en toe een goedkeurend lachje of knikje.
- In het begin is vaste voeding nog geen noodzaak, maar enkel maar om te oefenen. Eet je kindje niks van wat je hem voorschotelt, dring dan niet verder aan.
- Het ontdekken van vaste voeding houdt ook in dat je liefje speelt en prutst met zijn eten, zonder dat ie effectief wat opeet. Ook dat is een onderdeel van leren eten. Kliederen en smossen hoort er dus bij en stimuleert je kindje om open te staan voor nieuwe dingen. Textuur, kleur en vorm te ontdekken. Een grote plastiek onder de eetstoel vergemakkelijkt het schoonmaken achteraf.
- Je kindje dwingen om te eten, werkt niet. Geef je liefje de kans om dingen te weigeren. Soms is het niet (alleen) de smaak die hem tegenzit, maar de textuur, de kleur of de vorm van voedsel.
- Bied in het begin vooral die groente- en fruitsoorten aan die jij ook graag eet. Via de moedermelk is je kleintje al wat vertrouwd met de smaak ervan.
- De eerste maanden gaat vaste voeding nog geen borstvoeding vervangen. Wil je je melkproductie op gang houden, bied dan eerst de borst aan. En daarna pas de vaste voeding.
Ga het aantal borstvoedingen niet beperken. Blijf borstvoeding geven elke keer als je kindje daar om vraagt. Je kindje voelt zelf wel aan wanneer het toe is aan meer vaste voeding en minder melk. Het hele eerste levensjaar blijft moedermelk de belangrijkste voeding voor je kindje! En is vaste voeding slechts bij-voeding. Tot een maand of acht à negen heeft je kindje zelfs voldoende aan moedermelk alleen.
- Let erop dat je kindje goed blijft drinken, zeker naarmate de vaste voeding beter gaat lopen. Blijf dus regelmatig tussentijds de borst aanbieden.
- Bied smaken apart aan en maak er geen mengelmoes van. Zo krijgt je kindje de kans om bepaalde voedingswaren te weigeren en andere wel te eten. Ga je alles mengen in één papje, dan heb je kans dat je kindje de hele maaltijd afslaat. Omdat er één ding inzit wat hem tegenstaat.
- Weigert je kindje telkens één bepaald voedingsmiddel, bied het dan een tijdje niet meer aan. En probeer het enkele weken later opnieuw. Vaak aanvaarden kinderen op een later moment opeens wel voeding die ze eerst niet moesten.
- Je kan vaste voeding gaan pureren of prakken, op de klassieke manier. Maar je kan de vaste voeding ook in stukjes aanbieden, volgens de rapleymethode oftewel de Baby Led Weaning-methode (Engelstalig, Breastfeeding Magazine). Of beide systemen gaan afwisselen: de ene maaltijd prakjes, een andere keer hele stukken. Of de maaltijd starten à la rapley en na een kwartiertje oefenen de restjes pureren of prakken. Stukjes eten of prakken heeft echter de voorkeur op pureren. Omdat pureren de hoeveelheid vitamines doet verminderen.
- Bied voedingswaren puur aan. Voeg geen smaakversterkers zoals zout of suiker toe aan de maaltijd. Lichte kruiden, zoals peterselie, basilicum, bieslook en kervel kunnen wel.
- Bied zo vaak mogelijk biologische voeding aan. Die is puurder en gezonder dan voeding uit de agro-industrie.
- Overgiet de groentenmaaltijd met een lepeltje plantaardige olie: olijfolie, maïsolie, zonnebloemolie, arachideolie, etc. En wissel regelmatig af van soort olie. Zo leert je kindje alle smaken kennen en waarderen.
- Laat je kindje NOOIT alleen tijdens de maaltijd!
Mijn baby eet bijna niks aan vaste voeding. Kan dat kwaad?
Neen, pas als je kindje een maand of acht oud is, is het echt noodzakelijk dat het ook wat anders binnenkrijgt dan moedermelk alleen. En tot aan de eerste verjaardag blijft moedermelk de belangrijkste voedingsbron voor je kindje. Vaste voeding is dan nog duidelijk bij-voeding. Dat je kindje slechts kleine hoeveelheden bijvoeding eet, kan dus helemaal geen kwaad. Zolang de borstvoeding maar lekker blijft lopen!
Ook tot aan de tweede verjaardag blijft jouw melk een belangrijke bron aan voedingsstoffen. Als je kindje één jaar oud is, is de verhouding tussen moedermelk en vaste voeding ongeveer drie op één. Een verhouding die geleidelijk aan zal verschuiven. Totdat hij tegen de tweede verjaardag ongeveer één op acht bedraagt.
Wat mag je kind eten vanaf zes maanden?
Het voedselintroductieschema van kinderdiëtist Stefan Kleintjes
TIP: Geef je pureevoeding, meng dan wat moedermelk doorheen de eerste papjes. Wedden dat je schatje het eens zo lekker vindt? ;-)
Wat eet een kind vanaf twaalf maanden?
Als je kind een jaar oud is, mag het in principe alles eten. Net als volwassenen. Let er echter wel op dat je nieuwe voedingsmiddelen met kleine beetjes introduceert. Zodat zowel het kind zelf als zijn maag en darmen kunnen wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Eet smakelijk! :-)
© Borstvoeding Aardig 2024