Hoe moet je afbouwen als je babytje jonger is dan één jaar?
Mijn kind weigert om van een flesje te drinken. Tips?
Hoe moet je afbouwen bij een dreumes, peuter of kleuter?
– Algemene tips
– Vervangmiddelen voor moedermelk
– Vervangmiddelen voor mamacontact
Ik wil graag stoppen met voeden, maar mijn peuter/kleuter denkt daar anders over…
We zijn de borstvoeding aan het afbouwen, maar ik heb het gevoel dat ik mijn kind tekort doe.
Ik ben zo moe… Zal stoppen met borstvoeding mijn probleem oplossen?
Hoe moet je afbouwen als je babytje jonger is dan één jaar?
Raadpleeg een lactatiekundige als je wil afbouwen en je babytje is nog te jong om geen moedermelk meer te krijgen.
Mixen van borst- en flesvoeding.
Mijn kind weigert om van een flesje te drinken. Tips?
Kijk eens bij de “Flesweigeren”-rubriek.
Hoe moet je afbouwen bij een dreumes, peuter of kleuter?
Algemene tips
- Hoe meer andere voeding en drank je buiten de borst aanbiedt, hoe minder trek je kindje zal krijgen in borstvoeding. Dat je melkproductie hierdoor terugloopt, helpt de boel allicht nog een handje.
- Vraagt je kindje om een borstje, probeer hem dan af te leiden met een verhaaltje voorlezen of samen een tekening maken. Neemt je liefje geen genoegen met dit alternatief, dan kan je alsnog een borstje geven. Dit is het zogenaamde principe van “Niet aanbieden, maar ook niet weigeren”. Voor de meeste peuters en kleuters is dat al voldoende om ze te helpen langzaamaan zichzelf te spenen.
- Leid je peuter of kleuter af met andere drank of voeding als ie om een borst vraagt: “Wil je een appelsapje? Of een yoghurtje?” Vaak nemen ze daar ook genoegen mee. Zeker als je ze daarna, zonder borst, nog eens aanhaalt en aandacht geeft.
- Beperk de voedingsmomenten. Niet meer voeden buitenshuis bijvoorbeeld. Of alleen maar borst bij het ontwaken en het slapengaan.
- Beperk de duur van de voedingen. Als je de voedingen steeds korter maakt, dan loopt je melkproductie vanzelf terug. Tel bijvoorbeeld tot twintig: “Je mag twintig tellen drinken en dan krijg je een glaasje water.”
Vervangmiddelen voor moedermelk
- Dorstlessers: volle koemelk, karnemelk, geitenmelk, paardenmelk, sojamelk, rijstmelk, havermelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, cocosmelk, quinoamelk, cashewmelk etc.
- Nagerechten of tussendoortjes: yoghurt, platte kaas, kwark, pudding, rijstpap, havermoutpap, griesmeelpap etc.
- Broodbeleg: sneetjeskaas, smeerkaas, kruidenkaas, roomboter, kwark en dergelijke.
- Andere voedingsmiddelen: groene groentes, bladgroentes, noten, zaden (sesam, chia, lijnzaad, ..), pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen,…), volkoren granen, peulvruchten (bonen, pinda’s, cashewnoten, doperwten, kikkererwten, linzen,…), notenpasta, dadel-/vijgenpasta, havermout, bewerkte sojaproducten zoals tofu,…
Er zijn tientallen mogelijkheden om je kind “melk” te laten drinken of eten. Als je geleidelijk aan enkele van voornoemde producten gaat aanbieden, zal de fysieke behoefte naar moedermelk bij je kind langzaamaan verminderen.
Uiteraard kan je op die manier niet van de ene dag op de andere stoppen met borstvoeding. Je kindje zal alsnog naar de borst vragen op de gebruikelijke momenten. Maar omdat het al andere melkproducten heeft gegeten of gedronken is de puur lichamelijke nood aan moedermelk minder. Waardoor het eenmaal aan de borst minder lang of minder gulzig zal gaan drinken. En je melkproductie dus vanzelf langzaam terugloopt.
Let erop dat je de introductie van koemelkproducten rustig aan doet. Een groot deel van de wereldbevolking blijkt namelijk in meerdere of mindere mate last te hebben met de vertering van koemelk… Start dus met bodempjes of lepeltjes per keer. En niet met volle bekers of potten. Krijgt je kind last van slaapstoornissen, veelvuldig huilen of zeurderig gedrag, chronische diarree of verstopping, exceemachtige huiduitslag, regelmatig terugkerende oor-/neus-/oogontstekingen, dan kan dat wijzen op een koemelkovergevoeligheid. Stap dan even naar een kinderarts om dat verder te laten onderzoeken. En let op: ca 30% van de mensen die gevoelig reageert op koemelk, reageert ook op soja(producten).
Vervangmiddelen voor mamacontact
Als je de fysieke behoefte naar moedermelk verminderd hebt bij je kind, kan het zijn dat er toch nog enkele borstmomenten overblijven op een dag. In vele gevallen zullen dat dan de voedingen vlak voor het slapengaan zijn.
- Het is niet omdat je van de borstvoeding af wilt dat je ook fysiek afstand moet gaan nemen van je kind. Je kan die vertrouwde mama-momenten ook gaan vervangen door een knuffel- en kroelmoment, zonder dat er aan de borst gedronken wordt.
- Bij een peuter of kleuter kan je samen een aftelkalendertje maken: nog zoveel nachtjes slapen en dan slaap je in zonder borst. Dan mag het kind zelf de voorbije dagen doorstrepen en krijgt het bijvoorbeeld een zelfgekozen slaapknuffel cadeau van zodra de niet-borst-dagen aangebroken zijn. Of je geeft een van-de-borst-af-feestje voor je grote ukkepuk. En je laat hem helpen bij het bakken van een (gezonde) feesttaart.
- Je kan met een oudere peuter of kleuter ook gewoon praten en onderhandelen over hoe je het stoppen met borstvoeding aan wil pakken. Leg uit waarom jij graag wil stoppen met borstvoeding en probeer samen een manier en een moment te vinden om op een mooie manier te eindigen. Eentje waar jullie je beide goed bij voelen.
- Laat iemand anders je kind troosten of naar bed brengen. En geef als moeder die persoon ook de ruimte om zijn of haar eigen ritueeltje daarin te vinden. En dus ook in het begin te falen in dat troosten…
- Pas dat nieuw verworven ritueeltje consequent toe. Als je dan wel en dan weer niet je borst bovenhaalt als troost of slaapmuts is dat voor je kind alleen maar verwarrend. En duurt de speenperiode alleen maar langer.
Ik wil graag stoppen met voeden, maar mijn peuter/kleuter denkt daar anders over…
Na een jaar voeden lijkt het soms makkelijker om door te gaan met het geven van borstvoeding dan om ermee te kappen. Kleine babytjes zijn nog redelijk makkelijk van de borst over te schakelen op kunstvoeding. Maar een kind dat de leeftijd van een jaar gepasseerd is, laat zich niet zo snel meer overtuigen om die heerlijke mamaborst op te geven.
Logisch is dat natuurlijk! Als een kindje nog niet toe is aan spenen, dan probeert het zich te verzetten tegen dat afbouwen. Met alle middelen die ie daarvoor heeft. En hoe ouder een kindje, hoe beter dat het daarin slaagt. Een peuter of kleuter kent zijn mama door en door. Weet hoe hij haar op andere gedachten moet brengen. En slaagt er vaak ook in om de borstvoeding heerlijk lang in stand te houden.
Je kan je kindje daarin ook geen ongelijk geven… Het heeft die (mama)melk nog nodig om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Bovendien gaat zijn behoefte veel verder dan het puur fysieke. Drinken bij mama is voor een kindje ook warmte, troost, vertrouwen, tot rust komen, zich geborgen voelen, enzovoort. Geen wonder dus dat je kleine pietepeut zo lang mogelijk van jouw melk wil blijven genieten. Die gezellige mamamomentjes betekenen veel voor je liefje! Ze zijn een wezenlijk onderdeel van zijn hele zijn geworden.
De borstvoeding is niet alleen voor jou, maar ook voor je kleintje een beetje afscheid nemen. Dus neem er je tijd voor. Een ouder kindje van de borst halen, dat doe je samen. Als tweerichtingsverkeer. En daarin zullen jullie samen een snelheid moeten vinden waar jullie je beide goed bij voelen. Een kindje van de borst dwingen, werkt alleen maar averechts…
Opgetinkt, ervaringsverhaal over hoe kleuters stoppen met borstvoeding ervaren
Liefde, ervaringsverhaal over hoe kleuters stoppen met borstvoeding ervaren
Batterij, ervaringsverhaal over natuurlijk spenen bij kleuters
Fastfood, ervaringsverhaal over natuurlijk spenen bij kleuters
Wakker worden met een borstje, ook voor peuters: ervaringsverhaal
We zijn de borstvoeding aan het afbouwen, maar ik heb het gevoel dat ik mijn kind tekort doe.
Als je de borstvoeding wil gaan afbouwen, dan is het belangrijk dat je daar je tijd voor neemt. In de eerste plaats natuurlijk om je kindje te laten wennen. Maar ook voor jezelf. Stoppen met borstvoeding is immers ook voor jou het afsluiten van een fase. Een afsluiten dat kan samengaan met een soort van rouwproces. Enkele tips om het rouwen te vergemakkelijken:
- Maak enkele mooie foto’s van jou met je kindje aan de borst. Zo heb je een fijne tastbare herinnering aan een periode waar je met trots op kan terugkijken.
- Praat met je partner of een goede vriendin over het stoppen van borstvoeding. Vertel waarom je het er moeilijk mee hebt. Zo kan hij/zij je steunen, troosten en begrip tonen als dat nodig is.
- Bedenk dat de band met je kindje niet stopt bij het stoppen van de borstvoeding. Er zijn duizenden manieren om samen een leuke tijd te hebben met je liefje. Borstvoeding is daar slechts eentje van.
Kan je je echt niet verzoenen met het (volledig) afbouwen van de borstvoeding? Ga dan eens na waarom je eigenlijk wil stoppen met voeden:
- Is het een beslissing die jij zelf genomen hebt? Of voel je vooral druk vanuit je omgeving? Praat hier eens over met je partner. Misschien deelt hij/zij dezelfde gevoelens als jij. En kunnen jullie samen besluiten om er toch voor te blijven gaan. En voortaan selectief doof te zijn voor de (negatieve) opmerkingen van anderen.
- Voel je je vooral gedwongen door praktische of medische redenen? Dan is daar misschien een mouw aan te passen. Door je werk- of de opvangsituatie wat anders te regelen of in te richten. Of door samen met je arts op zoek te gaan naar een alternatief geneesmiddel of behandelingswijze die wel samengaat met borstvoeding.
Maak voor jezelf uit waarom je wil stoppen. Als de beslissing tot afbouwen er eentje is die jij zelf genomen hebt, dan kan je je daar beter mee verzoenen, dan wanneer anderen die beslissing voor jou hebben genomen.
Eventueel kan je overwegen om gewoon nog even door te gaan met voeden. Steun van je partner is daarbij erg belangrijk! Borstvoeding geven doe je als mama immers niet alleen, maar samen met je partner.
De WereldGezondheidsOrganisatie raadt aan om je kindje minstens twee jaar borstvoeding te geven. En daarna door te gaan zolang als mama en kindje dat prettig vinden. Heeft je kleintje zijn tweede verjaardag reeds gevierd en stuurt het zelf aan op spenen. Dan kan je erop vertrouwen dat je al die jaren het beste van jezelf gegeven hebt. Is je liefje tevreden met het afbouwen, dan zou jij dat ook moeten zijn. Borstvoeding geven doe je immers voor je kindje en niet enkel voor jezelf. Geeft je peuter of kleuter zelf aan dat het tijd is om de borst op te geven, dan is dat het meest ideale borstvoedingseinde!
Ik ben zo moe… Zal stoppen met borstvoeding mijn probleem oplossen?
Het prille moederschap is vermoeiend, voor elke mama! Borstvoeding geven is dan ook niet vermoeiender dan kunstvoeding. Integendeel zelfs! Bij het geven van borstvoeding maak je een stof aan in je lichaam die je helpt om te ontspannen. Waardoor je beter om kan gaan met stress. En die je helpt om beter te slapen en sneller in te slapen.
Praktische tips om huishouden, gezin en borstvoeding te combineren
Borstvoeding is zelden de oorzaak van extreme vermoeidheid. Helpen bovenstaande tips niet, dan stap je best even naar een arts. Om uit te laten zoeken wat de oorzaak van je moe gevoel is. Een vitaminetekort bijvoorbeeld. Ligt de oorzaak van je probleem elders, dan zal overschakelen op kunstvoeding geen oplossing bieden. En krijg je mogelijk ook nog eens spijt van je beslissing.
© Borstvoeding Aardig 2024