Stille hongeraars…

Stille hongeraars zijn babytjes die te weinig voeding binnenkrijgen. Waardoor ze erg slaperig worden. En dus niet wakker worden van de honger. Omdat ze daar eenvoudigweg de energie niet (meer) voor hebben. En net omdat ze slecht wakker worden, legt mama hen niet zo vaak aan. Waardoor de melkproductie langzaam achteruit gaat. Ze nog minder voeding binnenkrijgen. En nog slechter wakker worden voor een voeding. Weer minder gaan eten. Minder productie. Enzovoort. Een vicieuze cirkel dus.

Pasgeborenen geven immers niet altijd aan wanneer ze honger hebben. Omdat ze te moe zijn. En dus eigenlijk alleen maar willen slapen. Laat je hén dan verzoeken, dan worden sommige onder hen stille hongeraartjes. Uit zelfbescherming… Om hun weinige en dus zeer kostbare energie niet te verliezen…

Baby bij mama

Hoe weet ik of mijn babytje genoeg voeding binnenkrijgt?

Daarvoor bestaat een handig overzichtslijstje, met kenmerken waaraan jij en je liefje moeten voldoen.

 • Je hoort en ziet je kindje duidelijk melk slikken met klokkende geluiden, waarbij de kin traag en diep naar beneden gaat bij elke slok. En dit minutenlang.
 • Je kindje weigert de andere borst of laat los nadat ie de eerste voelbaar “leeg” gedronken heeft.
 • Je borst(en) voelen na de voeding leger aan dan ervoor.
 • Je kindje heeft verschillende duidelijke plasluiers op een etmaal (vier volle wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers).
 • Je kindjes urine is licht van kleur en reukloos.
 • Je kindje heeft dagelijks zalfachtige en mosterdgele ontlasting.
 • Je kindje groeit goed en komt aan.
 • Je kindje is alert en levendig bij het wakker worden.
 • Je kindje is tevreden en voldaan na de voeding.
 • Je krijgt dorst tijdens of vlak na het voeden.

Is aan een of meerdere van deze criteria niet voldaan en heb je nog een jong babytje in huis, dan bestaat de kans dat je een stille hongeraar in huis hebt…

Wat doe je met een stille hongeraar?

Als je kleintje niet zelf komt voor een voeding, dan is het het beste dat jij als mama even het ritme gaat bepalen voor je schatje. Borstvoeding op verzoek dus, maar dan op verzoek van mama. Waarmee ik bedoel dat je je kleintje uiteraard aanlegt bij de eerste hongersignalen. Maar daarnaast je liefje ook gewoon wakker maakt voor een voeding om de twee uur, als ie daar niet zelf om komt. Of hem of haar gewoon al slapend aanlegt. Slapend aanleggen doe je best van zodra hij gaat bewegen. Of geluidjes maakt in zijn slaap.

Hoe vaak moet je je kleintje dan voeden? Dat hangt eigenlijk vooral van het gewicht van je kleintje af. Want de basisregel is: Hoe lichter je kindje in gewicht, hoe meer kans op een stille hongeraar!

Maximum aantal uren doorslapen op een nacht:

< 4kg: elke 2 uur voeding, maximum eenmalig 4u doorslapen

4-6kg (vanaf 2 maanden oud): elke 2-3 uur voeding, maximum eenmalig 6u doorslapen

> 6kg (vanaf 6 maanden oud): minimaal 6-7 voedingen, maximum eenmalig 8-10u doorslapen

> 8kg (vanaf 1 jaar oud): minimaal 6-7 voedingen, heel de nacht doorslapen (als je kindje overdag voldoende borstvoeding gehad heeft)

Het fijne aan borstvoeding is dat een borstekind geen maximumlimiet aan voedingen of ml’s moedermelk heeft. Voed dus gerust zo vaak je wil. En geef je liefje maar gewoon nachtvoedingen, als ie daar nog nood aan heeft!

Honger

Een kindje gaat pas ten vroegste doorslapen als het overdag voldoende voeding binnenkrijgt. Dat betekent bij volledige borstvoeding, zo’n 800-1000ml daags. Aan die hoeveelheid melk komen de meeste vrouwen pas als ze zo’n zes keer of meer gaan voeden. Zij die zo’n grote opslagcapaciteit in hun borsten hebben, dat ze met minder dan zes voedingen toch aan die 800-1000ml komen op een dag zijn schaars. Laat je dus niet ontmoedigen als je een borstaddictje hebt dat het gezellig vindt om zo’n tien keer of meer bij je te willen drinken, ook als ie al verschillende maanden oud is. Dat is een perfect normaal en perfect gezond drinkpatroon voor een borstebabytje!

Valt je kindje telkens in slaap aan de borst?

 • Zo veel mogelijk huid op huid-contact met je babytje is erg belangrijk. Op die manier is de borst steeds beschikbaar. En kan je reageren op de allereerste hongersignalen. Leg je kleintje slapend aan van zodra hij onrustig gaat bewegen. Of smakgeluidjes maakt in zijn slaap.
 • Bij een pasgeborene kan je met de tepel de lipjes strelen. Of de mondhoek zachtjes aanraken. Een pasgeboren babytje opent dan automatisch zijn mondje, zelfs als hij half slaapt. En hapt op automatische piloot aan.
 • Een andere methode is om met je tepel van zijn oortje tot aan de mondhoek te strelen, over het kaakje. Ook dat stimuleert je liefje om aan te happen.
 • Geef je je kindje de borst bij de eerste hongersignalen, dan verspilt het geen energie aan huilen. Daardoor zal hij veel effectiever drinken aan de borst.
 • Geef je je kindje een voeding, kleed hem dan niet te warm aan. En stroop de mouwtjes wat op. Dat blote velletje van de armpjes en handjes op jouw blote borst maakt je kindje alerter.
 • Sommige merken voedingsbh’s zijn wel prachtig om te zien, maar laten maar weinig vel van de borst bloot. Als je discreet wil gaan voeden is dat handig. Maar valt je kindje snel in slaap aan de borst, dan draag je beter geen bh of eentje waarbij veel bloot te “voelen” is voor je kindje.
 • Plaag je kleintje een beetje door aan zijn oor te frutselen op het moment dat ie minder krachtig zuigt. Of tik tegen het kaakje en het kinnetje. Of masseer voorzichtig zijn rugje, handpalm of de muis van zijn duimpje als ie in slaap dreigt te vallen. Zo blijft ie alerter en beter bij de les.
 • Wissel van borst van zodra je kindje loslaat. En wissel desnoods niet één, maar meerdere keren per voeding. Wisselvoeden, noemen ze dat.
 • In plaats van van borst te wisselen, kan je ook van houding wisselen. Lost je kleintje de borst, dan schakel je bijvoorbeeld over van madonna- naar rugbyhouding. Maar je legt hem wel aan dezelfde borst weer aan. Lost hij daarna die borst opnieuw, dan ga je dan pas wisselen van borst.
 • Pas borstcompressie toe tijdens het drinken. Zo blijft de melk krachtig stromen. En krijgt je kleintje geen kans om in een diepe slaap te vallen. Bovendien krijgt je babytje dan meer melk binnen op de korte tijd dat ie wel  wat wakkerder is.

Meer informatie (voor zorgverleners) : Uitdroging en ondervoeding (Richtlijn Borstvoeding)

© 2010-2015

3 gedachten over “Stille hongeraars…

 1. Renate

  Echt heel erg bedankt voor je uitleg! Dit was precies de info die ik hebben moest!!!
  Mijn kleine meid is een week oud nu en heeft vandaag maar 6 keer gedronken. In het ziekenhuis was mij vertelt dat ze best 4 uur mocht wegblijven, dus dan denk je dat je je misschien zorgen maakt voor niets… Ze komt dan wel zelf na 4 uur gelukkig, maar toch. Ik vind haar erg moe en heb toch zo mijn twijfels gekregen of het wel goed was zo.

  Tot anderhalve dag geleden voedde ze prima (ja, ze is maar 7 dagen oud), maar ik vind dat het achteruit gaat. Niet alleen voedt ze minder vaak, maar ook steeds korter. 5 minuten aan een borst nu. Die is dan nog lang niet leeg, maar ze wil dan echt niet meer. Helemaal knock-out.

  Andere websites beweren dat het moet kunnen, 5 minuten voeden per keer, maar niemand die erbij zegt dat het voor een pasgeborene niet kan. Zeker niet in combinatie met slechts elke 4 uur voeden. En ik dacht nog dat we haar met andere dingen te moe hadden gemaakt, maar ik kan niet zo gauw bedenken waarmee. Nu zie ik in dat ze moe is van te weinig drinken dus.
  Ik ging haar vandaag elke keer maar in haar bed leggen, zodat ze goed rustig kon slapen. Op zich misschien een goed idee, maar dan kreeg ik pas haar hongersignaal als ze al huilt en dat is dus niet zo goed, begrijp ik nu.
  De eerste dagen voedde ze gemiddeld elke 3 uur en wel 25 min ene borst en 10 min andere borst. Ze is denk ik echt een stille hongeraar aan het worden nu. Ook is ze een sabbelaar trouwens. Ik heb haar een paar keer losgekoppeld, omdat ze al zo lang sabbelde met enkel een slokje en dacht dat dat fout was. Dan heeft ze wel eerst 5 min goed gedronken trouwens. Maar ze zal dus die achtermelk nodig gehad hebben…
  Het is me nu helemaal duidelijk. Ik laat haar na de voeding lekker sabbelen en af en toe slokjes nemen en wacht tot zij loslaat. Ook ga ik haar echt met 2 à 2 1/2 uur aanleggen nu. (ze is nog maar 3 kilo, maar gelukkig komt ze wel goed aan tot nu toe!) Ik ga ook goed in de gaten houden of ze in haar slaap al hongersignalen vertoont. Ook al ligt ze in haar bed, ga ik gewoon regelmatig kijken. Hopelijk trekt ze snel weer bij en is ze weer minder moe…!

 2. admin

  Dag Renate

  Gefeliciteerd met de geboorte van je dochtertje!

  Je doet het heel goed, hoor! Volg je moedergevoel maar en leg haar maar lekker vaak aan. Je kan je kindje niet overvoeden met borstvoeding, dus je mag haar best heel vaak aanleggen. Je kleintje zal er alleen maar wel bij varen!

  Je kan ook eens proberen om, wanneer ze gaat sabbelen, borstcompressie toe te passen: https://borstvoeding.aardig.be/2010/09/borstcompressie/ Ook dat kan helpen om je kleine meid beter bij de les te houden.

  Succes met de poppemie!
  En als je nog vragen hebt, dan mag je me altijd weer om raad vragen.

  Groetjes
  Katrien

 3. Renate

  Dag Katrien,

  Heel erg bedankt voor je antwoord!
  Ik heb haar vandaag lekker vaak aangelegd en vanaf halverwege de dag werd ze al duidelijk wat alerter!
  Ik heb nog wel een vraagje trouwens. Als je zegt één maal maximaal 4 uur doorslapen, bedoel je dan echt 4 uur of van begin voeding tot begin voeding 4 uur? Begrijp je wat ik bedoel? Als ze wordt gevoed om zeg 12 uur en ik leg haar om 1 uur op bed om te slapen, mag ze dan tot 4 uur (begin voeding tot begin voeding) of tot 5 uur (echt 4 uur totaal) slapen?
  Alvast bedankt weer!
  Groetjes,

  Renate

Reacties zijn gesloten.