Hongersignaal baby

Gewicht van de baby

Mijn pasgeborene blijft maar afvallen in gewicht. Is dat normaal?

Hoe kan ik mijn baby meer laten aankomen in gewicht?

Hoe ziet de ideale gewichtstoename eruit voor mijn kindje?

Waarom kan het gebruik van tepelhoedjes het gewicht van mijn kind negatief beïnvloeden?


Mijn pasgeborene blijft maar afvallen in gewicht. Is dat normaal?

Een babytje dat borstvoeding krijgt, mag 5% tot 10% van zijn geboortegewicht verliezen. Normaalgezien verliest je pasgeborene zo’n 5% tot 7% van zijn geboortegewicht. Maar het is niet ongewoon dat kindjes die via een niet-geplande keizersnede geboren zijn wat meer startgewicht kwijtspelen, tot 10%. Dat komt omdat deze babytjes met een kleine hoeveelheid “vals gewicht” in de vorm van extra vocht ter wereld kwamen. Een rechtstreeks gevolg van de medicatie die jij als moeder toegediend kreeg vlak voor en tijdens je operatieve ingreep. Maak je hierover geen zorgen. Dat extra beetje vocht kan geen kwaad. Het zorgt alleen voor iets meer gewichtsverlies na de geboorte. Je babytje plast immers alle overtollige vocht weer uit tijdens zijn eerste levensdagen.

Meestal begint het gewicht weer te stijgen vanaf de vijfde dag na de geboorte. Maak je geen zorgen als je babytje in het begin niet veel aankomt in gewicht. Pas na de tweede levensweek moet een borstgevoede baby weer op geboortegewicht zijn. Als het gewicht van je kleintje met grote sprongen omhoog schiet, is dat het teken dat je melkproductie echt goed op gang is.

Maak je je ongerust of je babytje wel voldoende voeding binnenkrijgt, kijk dan eens voor tips bij de “Melkproductie”-rubriek en bij de “Aanleggen”-rubriek.

Je raadpleegt best zo snel mogelijk een lactatiekundige als…
* je kleintje op de derde dag nog steeds zwart-groene meconiumstoelgang heeft.
* je kleintje zijn gewicht op de vijfde dag nog steeds daalt.
* je kleintje meer dan 10% gewicht dreigt te verliezen.
* je kleintje na twee weken nog steeds niet terug op zijn geboortegewicht is.
* je kleintje heel slaperig is. En niet wakker te krijgen voor zijn voedingen. Of net heel onrustig is aan de borst.
* je kleintje donkere urine heeft.
* je kleintjes romp geel ziet. En niet enkel zijn gezichtje.
* de voedingen langer dan een half uur duren.

borstvoeding lactatiekundige

Hoe kan ik mijn baby meer laten aankomen in gewicht?

Basisregel om je kindjes gewicht de hoogte in te jagen is vaker én efficiënter borstvoeding geven. Let er dus op dat je je kindje goed aanlegt. Tips en uitleg vind je hier!

Het kan helpen om borstcompressie toe te passen tijdens het voeden. Zo krijgt je kindje meer achterste en vetrijke melk binnen. En  die extra calorietjes kunnen ervoor zorgen dat je liefje wat aankomt in gewicht.

Moedermelk bevat meer calorieën dan groentes en fruit! Het heeft dus weinig zin om vroeger te starten met vaste voeding. Rond zes maanden pas wat anders geven dan moedermelk alleen is ruim op tijd! Hier uitleg en informatie over vaste voeding.

Eet je kindje al vaste voeding? Dan kan je het gewicht vaak al de hoogte in krijgen door de porties bijvoeding te minderen en weer vaker borst of afgekolfde melk aan te bieden. Tot een jaar heeft een kindje niet veel meer nodig dan enkele lepeltjes groentjes per dag, naast heel veel mamamelk. Laat je dus niet van de wijs brengen door voedingsschema’s die megaporties van 200 gram of zelfs 300 gram groentes en fruit aanbevelen… Eet je babytje niet meer dan 100 gram groentes per dag en krijgt ie daarnaast nog heerlijk veel borstvoeding, dan is dat prima!

Borstvoeding en studeren

Is je kindje de zes maanden gepasseerd, dan kan je de vaste voeding ook gaan verrijken. Enkele tips:

  • Een lepel olie bij de groentjes.
  • Wat roomboter mengen door de aardappeltjes.
  • De groentepap aanlengen met afgekolfde moedermelk in plaats van met water.
  • Notenpasta, tahin of roomboter op de boterham.
  • Vlees, vis of groentes bakken in plantaardige olie in plaats van te stomen.
  • Een kinderkoek bij de fruithap.

Bedenk ook dat moedermelk meer calorieën bevat dan water! Wil je je kindje uit een bekertje leren drinken, dan kan dat dus ook met afgekolfde moedermelk.

Maak je je toch ongerust over het gewicht van je kindje, bel dan even met een lactatiekundige.

Hoe ziet de ideale gewichtstoename eruit voor mijn kindje?

De eerste vier maanden komt een borstekindje soms flink in gewicht aan. De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer.

Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week. En na de zesmaandengrens nog maar 50 tot 100 gram per week. Maak je geen zorgen over deze afvlakking. Dat is een perfect normaal groeipatroon voor een borstekindje!

Je raadpleegt best een lactatiekundige als je kindje jonger is dan drie maanden en gemiddeld minder dan 150 gram per week aankomt. Of als je kindje tussen de drie en de zes maanden oud is en gemiddeld minder dan 70 gram per week aankomt.

Is er eens een weekje dat je liefje niet of nauwelijks aangekomen is, dan betekent dat niet noodzakelijk dat ie slecht groeit. Kan best zijn dat je kleintje wat ziekjes is geweest. En daardoor minder is gaan eten. Groeit je kindje over het algemeen goed, dan hoef je je over die ene week geen zorgen te maken.

Maak je je ongerust over je kleintjes groei, raadpleeg dan een lactatiekundige. Zij kan samen met jou bekijken of je kindje goed groeit of niet.

Waarom kan het gebruik van tepelhoedjes het gewicht van mijn kind negatief beïnvloeden?

Tepelhoedjes bij borstvoeding

Bij het gebruik van tepelhoedjes is er minder huid- op huidcontact tussen jou en je babytje. Hierdoor worden tepel en tepelhof minder gestimuleerd. Waardoor de melkproductie slechter op gang kan komen of zelfs teruglopen. Vaak worden tepelhoedjes ook fout gebruikt. Je moet een tepelhoedje binnenstebuiten keren vooraleer het op te zetten. Dat staat in de gebruiksaanwijzing. Zeker lezen!

Het gebruik van tepelhoedjes wordt dan ook als één van de mogelijke boosdoeners gezien voor een onvoldoende groei bij de baby. Wil je een tepelhoedje gaan gebruiken, dan raadpleeg je best eerst een lactatiekundige.

borstvoeding afkolven

© Borstvoeding Aardig 2023