Verjaardag

Borstvoeding en de feestdagen

Hoe hou ik mijn melkproductie in stand tijdens de drukke feestdagen?

Hoe reageer ik best op goed bedoelde, maar ongewenste commentaren en adviezen?

Ik wil niet dat mijn kind de hele dag van schoot naar schoot gaat. Hoe voorkom ik dat?

Mijn kind en ik mogen of willen bepaalde voedingsmiddelen niet eten. Wat nu?

Mag ik alcohol drinken als ik borstvoeding geef?


Hoe hou ik mijn melkproductie in stand tijdens de drukke feestdagen?

  • Sla geen borstvoedingen over en rek de tijd tussen twee voedingen ook niet op. Borstvoeding kan je als excuus gebruiken om even te gaan zitten en uit te rusten van alle drukte.
  • Als je kindje zodanig afgeleid is dat ie niet aan eten denkt, geef dan borstvoeding op jouw verzoek. Liefst op een rustig plekje, weg van “het publiek”.

  • Hou je kindje dicht bij je, bijvoorbeeld op schoot of in de draagdoek, zodat je op de eerste hongersignalen kan reageren. Ook een handig middeltje om te voorkomen dat je liefje “van schoot naar schoot” gaat, als je dat niet wil.
  • Geef je kindje thuis in alle rust nog even uitgebreid borstvoeding vooraleer je naar het feest vertrekt.
  • Geef bij aankomst je oudere baby of dreumes nog even borstvoeding in de auto. Zo heeft ie minder honger als ie op het feest allerlei (ongewenste) hapjes toegestopt krijgt van anderen.
  • Geef bij het verluieren in een rustigere ruimte en passant ook nog even een extra borstje.
  • Of gebruik verluieren als excuus om gewoon zonder commentaar van “Moet ie nu alweer eten?” ongestoord borstvoeding te geven op een rustig plekje.
  • Of vraag of je je kindje even op bed mag leggen en leg je er gezellig naast, terwijl je je kindje in slaap voedt.
  • Eet je kindje al vaste voeding, geef dan voor het aanschuiven aan de feesttafel eerst nog even borstvoeding.
  • Of maak gebruik van de rustmomenten tussen twee gangen door om een extra borstje te geven.

  • Zoek leuke kleding uit, waarbij je snel én discreet een borst te voorschijn kan toveren op elk gepast en ongepast moment.
  • Is je kindje niet bij je tijdens het feest, kolf je voedingen dan af. Kolven doe je minstens even vaak als het aantal voedingen dat je kindje live bij je zou drinken.
  • Heb je in alle drukte weinig tijd gehad om rustig op je gemak borstvoeding te geven of te kolven? Haal die verloren voedingen dan thuis in alle rust weer in. En blijf borstvoeding geven op verzoek. Dat je kindje na een drukke periode enkele dagen weer wat vaker komt voor een voeding is normaal.

Borstvoeding Aardig

Hoe reageer ik best op goed bedoelde, maar ongewenste vragen, commentaren en adviezen?

  • Bekijk het positief. Goedbedoelde raad kan vervelend zijn, maar wordt meestal gewoon uit liefde, bezorgdheid of betrokkenheid geuit.
  • Wees selectief doof. Knik vriendelijk en zeg: “Interessant!” of “Zo had ik het nog niet bekeken.” Pik er vervolgens uit wat je aanstaat en vergeet de rest van alle ‘goede’ raad.
  • Bedenk op voorhand een aantal gespreksonderwerpen die de ander leuk gaat vinden. Komt men met ongewenste commentaar of adviezen, geef de ander dan gewoon gelijk. En schakel snel over op een ander onderwerp.

  • Als je daar geen zin in hebt, dan hoef je je opvoedingsmethode niet te verdedigen. Jij hebt de jouwe en een ander misschien een andere methode. Ieder kiest wat bij zijn of haar gezin het beste past. Als je geen argumenten voor jouw visie geeft, dan geef je de ander ook minder brandstof om vervelende tegenwerpingen te gaan maken.
  • Zeg wat de ander wil horen. Bij een vraag of je kindje al doorslaapt, zeg je enthousiast: “Ja, hoor!” En vervolgens denk je bij jezelf: “… tussen de nachtvoedingen door.”
  • Laat onbelangrijke dingen los en ga je niet onnodig ergeren. Als oma vindt dat kleindochterlief haar haarlintje zus in het haar moet hebben en jij doet het liever zo, laat dat lintje dan gewoon zitten zoals oma het graag ziet. Eenmaal terug thuis doe je het gewoon weer op jouw manier.
  • Als je geen zin hebt in een discussie, zeg dat dan gewoon. En vraag vriendelijk of je over wat anders kan praten. Soms is een opmerking of vraag gewoon bedoeld als start voor een praatje. En wil je gesprekspartner even goed gezellig over wat anders babbelen.

  • Maak op voorhand afspraken met je partner. Spreek af wie op wie reageert of wat je precies gaat zeggen (en niet zeggen). Sta samen sterk in je opvoedingsmethode! Samen kan je tegenwind veel beter aan.
  • Gebruik je huisarts, kinderarts of lactatiekundige als argument. “De dokter heeft gezegd dat…” doet vaak de meest hardnekkige monden snoeren. Je mag mijn telefoonnummer altijd doorgeven aan tantes of oma’s met lastige vragen. Ik pareer ze wel voor je. ;-)

borstvoeding lactatiekundige

  •  Je kan ook verwijzen naar een boek of website van een bekend lactatiekundige, diëtist of arts, om je visie meer kracht te geven. Deze website van Borstvoeding Aardig is daar uitermate geschikt voor! :-)
  • Vraag op voorhand aan de gastheer of -vrouw dat je aan de feesttafel naast iemand kan zitten waarvan je weet dat die je niet zal lastig vallen met goedbedoelde raad of vervelende vragen.
  • Probeer op voorhand te bedenken welke opmerkingen of vragen je zou kunnen verwachten. En bedenk alvast een antwoord voor het geval dat.

  • Krijg je opmerkingen in de zin van: “Ik vind het belachelijk dat een kindje dat al kan lopen en praten nog borstvoeding krijgt”, bedenk dan dat zo’n visie vooral het foute denkpatroon is van die ander en dus niet jouw probleem… Oor in, oor uit…
  • Bedenk dat je veel van die mensen die mogelijk commentaar hebben slechts enkele keren per jaar ziet. Ga je dus niet onnodig lopen ergeren aan mensen die jou en je gezin nauwelijks kennen.

Ik wil niet dat mijn kind de hele dag van schoot naar schoot gaat.

  • Gebruik een draagdoek. Weinig mensen durven je kindje dan ongevraagd overnemen. En je kindje ligt of zit veilig tegen jou of je partner aan, een beetje afgeschermd van alle drukte.

Draagdoek baby

  • Ga even met je kindje wandelen als je merkt dat de drukte hem (of jou) te veel wordt.
  • Vertel op voorhand dat je niet graag hebt dat mensen je kindje ongevraagd overnemen. En vraag beleefd of ze daar op het feest rekening mee willen houden.

Mijn kind en ik mogen of willen bepaalde voedingsmiddelen niet eten.

  • Vertel de gastheer of -vrouw op voorhand welke voedingsmiddelen jullie liever niet eten. Dan kan die daar rekening mee houden bij de samenstelling van het menu.
  • Of neem je eigen potje of een alternatief voor bepaalde voedingswaren mee. Een receptje doorgeven of op voorhand de menu samen bespreken is ook altijd fijn voor de gastheer of -vrouw. Mensen die graag koken vinden het vaak helemaal niet erg om te gaan experimenteren met voedingslijstjes of recepten. Je leert er misschien nog iets leuks van bij!

  • Wil je niet dat je kindje een flesje krijgt of al vaste voeding eet, zeg dat dan gewoon: “Het is vriendelijk dat je het aanbiedt, maar het hoeft niet. Bedankt!” Het is jouw kind, jij kent hem het best en jij bepaalt hoe ie (op)gevoed wordt!

Mag ik alcohol drinken als ik borstvoeding geef?

Alcohol is niet zo goed voor de gezondheid. Of je nu borstvoeding geeft of niet. Wil je toch een glaasje drinken, dan doe je dat best vlak na het voeden of kolven. Alcohol gaat immers over in de moedermelk. Het percentage alcohol in je melk ligt altijd even hoog als in je bloed.

Je melk afkolven om de alcohol erin kwijt te raken, helpt helaas niet. Je moet echt gewoon wachten totdat het alcoholpercentage van je melk gezakt is. Dat is minstens 90min per eenheid (standaard glas) alcohol. Afkolven van je melk kan je wel doen om je melkproductie op peil te houden. De afgekolfde alcoholische melk giet je dan best weg.

Alcoholische melk maakt je kindje immers suf. Of net hyperactief. En kan de toeschietreflex vertragen. Waardoor je kleintje onrustig kan gaan drinken.

Als je toch een glaasje bier of wijn wil drinken, dan doe je dat best vlak na de voeding. Het duurt immers minstens 90min vooraleer een horeca-eenheid alcohol uit je melk verdwenen is, net als uit je bloed. Drink je twee eenheden alcohol, dan duurt dat dus minstens drie tot vier uur. Drie eenheden vijf tot zes uur. Enzovoort.

borstvoeding afkolven

Alcohol en feestdagen (Eurolac)

© Borstvoeding Aardig 2023