Borstcompressie

Wat is borstcompressie?

Bij borstcompressie ga je tijdens het voeden of kolven mee drukken op je borst. Zo hou je de melkstroom op gang als er geen toeschietreflex (meer) is. En kan je je borst beter leeg kolven of leeg laten drinken.

Hou met je volle hand de borst vast, zo dicht mogelijk tegen je borstkas aan en ver verwijderd van je tepelhof. Je vingers liggen aan de onderkant en je duim aan de bovenkant, of omgekeerd. Zo ga je stevig knijpen terwijl je kolft of voedt, door je duim en vingers naar elkaar toe te bewegen. Je gaat je borst samenknijpen, en dus niet met je vingers richting tepel drukken. De druk moet stevig zijn, maar mag niet pijnlijk zijn! Zorg ervoor dat het deel van je borst dat je kindje in de mond neemt niet vervormt door de druk. Anders kan je kindje de borst lossen.

Start met knijpen van zodra je kindje niet meer actief lijkt te drinken of van zodra de melkstroom in je kolftrechter mindert. Hou deze druk de hele tijd aan. En los je greep van zodra je kindje stopt met drinken of de melkstroom wegvalt. Op dat moment gaat de melk vaak nog even nastromen. En begint je kindje weer te drinken of krijg je weer melk uit je borst gekolfd. Start pas terug met knijpen als je kindje niet meer actief drinkt of van zodra de melkstroom in je kolftrechter mindert.
Mindert de melkstroom daarna weer, dan kan je nog eens proberen om je borst samen te knijpen. Heeft dat geen effect, verplaats je hand dan lichtjes en start weer met borstcompressie. Blijf dit doen totdat je kleintje de borst lost, de hele borst leeg gedronken heeft of de borst leeg gekolfd is.

Wanneer is borstcompressie nuttig?

Meer informatie over borstcompressie:

http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/borstcompressie-2.html

http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/borstcompressie.html

© 2010-2015

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Borstcompressie”

  1. admin schreef:

    Ja, die ken ik. En Chella Verhoeven heeft, met mijn toestemming, borstcompressiefoto’s van mijn website op de hare gezet. Ze vermeldt netjes de bron en is dus in orde met het auteursrecht.
    Bedankt voor het opletten, Rebecca!