Borstvoeding en een rota-infectie (buikgriep)

Eerst en vooral: moedermelk is de beste ORS die er is!

 1. Geef je kindje zo vaak mogelijk de borst. Telkens het erom vraagt. Desnood elk kwartier enkele slokjes.
  Ga de tijd tussen twee voedingen zeker niet oprekken. Het is beter om je kindje kleine beetjes te laten drinken. En dat vaker op een dag.
  Geef je kindje toch borstvoeding, ook al drinkt het maar enkele slokjes! Die kleine slokjes worden makkelijker verteerd dan een hele voeding.
 2. Was je handen voor elke voeding.
 3. Voed je kindje zodanig dat het op zijn linkerzij ligt bij het drinken. Op die manier maak je de doorstroming naar maag en darmen zo optimaal mogelijk. In de madonnahouding is dat dus de rechterborst. In de rugbyhouding de linkerborst.
 4. Geef je kind geen stuwborsten. De kracht waarmee de melk spuit, bevordert namelijk braken.
 5. Hou je kindje minstens een half uur (en liefst zelfs langer) recht na de voedingen.
 6. Draag je kindje zo veel mogelijk rechtop in de draagdoek of draagzak.
 7. Zet het hoofdeinde van het bedje omhoog. Door middel van een anti-reflux-kussen (hellend vlak) of enkele dikke boeken onder de bedpoten.
 8. Gaat je kindje braken, leg het dan in de veiligheidshouding neer, op zijn linkerzij. Zo voorkom je dat het zou stikken in zijn braaksel. Maar laat je kindje NOOIT slapen in deze houding. En blijf er steeds bij!
 9. Blijft het braken of de diarree langer dan een dag aanhouden? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een (kinder)arts. Kleine kindjes kunnen snel uitdrogen!

Enneuh, verwacht je aan regeldagen na de ziekteperiode. Zieke kindjes drinken immers doorgaans minder dan gewoonlijk. Waardoor je productie langzaam omlaag zal lopen. Maar geen nood. Dat haalt je kindje achteraf wel in! Met voeden op verzoek is dat na enkele dagen zo opgelost!

© 2010

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.