Borstvoedingsarmband

Voedingsarmband

Tweeling-voedingsarmband

——————————————————-

Voedingsarmband

In verschillende webwinkels vind je borstvoedingsarmbanden met cijfertjes. Maar ik werk meestal met gekleurde parels. Eenvoudigweg omdat ik geen mooie kant-en-klare cijfers vond in de hobbywinkel en me het bij de juwelier meer dan 200 euro zou kosten aan maakuren alleen al…

Borstvoedingsarmbanden

Borstvoedingsarmbanden van Kindje Mijn

De armband heeft twaalf verschillende cijfers of gekleurde parels. Tussen elk cijfer/parel zitten dan drie kleinere kraaltjes in dezelfde kleur. De cijfers/parels duiden de uren aan. De kleinere kraaltjes de kwartieren. Zo kan je een bedeltje steken tussen twee kralen of tussen een kraal en een cijfer/parel. Mooi op het moment dat je normaalgezien ten laatste je volgende voeding zo willen geven. Of gewoon op het uur dat je je vorige voeding gegeven hebt. De arm waaraan de armband hangt is dan de borstkant die je de volgende voeding moet aanbieden. Of de kant die je bij de vorige voeding als eerste gegeven hebt.
Bij de volgende voeding versteek je dus je bedeltje naar het volgende voedingsuur. En verwissel je eventueel je armband van kant. Zo kan je dus voor jezelf aanduiden wanneer en aan welke kant de voorbije voeding begon. Of wanneer en aan welke kant je je volgende voeding ten laatste moet geven. Makkelijk, niet?

Ik ben persoonlijk meer voor de parelarmband dan voor de cijferarmband. Eenvoudigweg omdat het wat raar is om met een armbandje rond te lopen met twaalf cijfertjes in verwerkt. Mensen gaan, volgens mij, dan snel vragen waar die cijfers voor dienen of welke betekenis ze hebben… En dan moet je telkens gaan uitleggen dat je borstvoeding geeft enzo. Ik persoonlijk zou daar geen zin in hebben… Ik ben in het verleden genoeg de discussie aangegaan over mijn persoonlijke voedingskeuze… En bij deze pruts heb ik geen zin meer in (al dan niet verdoken) negatieve opmerkingen op mijn keuze tot langvoeden. Met die parelarmband vermijd ik dan zulke situaties. Het is gewoon een leuk armbandje met een bedeltje met een hartje aan. Dat bedeltje spreekt voor zich, lijkt me… En de nieuwsgierige aagjes kan ik nog altijd tevreden stellen met de uitleg dat mijn man en ik dat armbandje hebben samengesteld om de komst van onze derde spruit te vieren. Wat niet eens gelogen is…

Het nadeel aan gekleurde parels is natuurlijk dat je moet weten welke kleur voor welk uur staat… Ik heb dat hier opgelost door dezelfde soort parel in vier verschillende kleurnuances te gebruiken. Van lichtgroen (1-3u) over bruinoker (4-6u) en donkergroen (7-9u) tot bordeaurood (10-11u). Geeft een mooi onopvallend en samenpassend geheel, vind ik. De kralen die de kwartieren aanduiden zijn eenvoudige dunne zwarte schijfjes met een parelmoerlaagje aan één kant. En er is één uurparel die er een beetje uitspringt: de donkergroene van 12u. Die is iets groter dan de overige elf. Als ik dan wat verstrooid ben of gewoon te moe ben om na te denken ;-) en niet goed meer weet welke kleur nu weer voor welke uren stond, dan kan ik nog steeds vanaf die 12u-parel doortellen tot aan het gewenste uur. Net zoals je met een paternoster doet.

Voila, dat wilde ik even met de borstmoeders onder jullie delen… Ik kwam zo’n armband heel toevallig tijdens het surfen op internet tegen. En ik vond het een grandioos idee, zo’n armband! Een onopvallend juweel dat je zo duur of zo goedkoop kan maken als je zelf wil. En dat je perfect kan aanpassen aan je eigen smaak en (kleding)stijl. Op voorwaarde natuurlijk dat je zin hebt in een beetje creatief geknutsel… Of je een juwelier vindt die zo’n armband voor jou wil maken. Anders moet je maar even surfen naar de webwinkel Kindje Mijn. Alwaar je niet alleen borstvoedingsarmbanden voor eenlingen, maar ook voor meerlingen vindt!

Tweeling-voedingsarmband

Anne-Marie van de webwinkel Kindje Mijn legt uit hoe zo’n tweeling-voedingsarmband werkt:

Een normale voedingsarmband bestaat uit twaalf cijferkralen die de hele uren aangeven, met daartussen drie of vier kralen die ieder een kwartier aangeven. Met een verplaatsbare bedel kun je dan bijvoorbeeld de tijd waarop je voor het laatst gevoed hebt aangeven. En om de kant waaraan je voor het laatst hebt gevoed (of de kant die je de volgende keer gaat geven) aan te geven doe je de armband aan je linker of rechter arm.

Een poosje geleden kreeg ik de vraag of ik een voedingsarmband voor een tweelingmama wilde maken. Dat was een uitdaging, want hoe zorg je dat je met één armband niet alleen de tijd maar ook de voedingskant van beide kindjes kunt aangeven? Na wat denkwerk kwam ik op de volgende oplossing:
één armband met vier LETTERbedels, die onafhankelijk van elkaar te plaatsen en aan elkaar te haken waren. Er kwam voor beide kindjes een bedel met hun voorletter, een S en een D in dit geval. Daarnaast een L en een R bedel, om links of rechts aan te geven. Dit was het resultaat:

Tweeling-voedingsarmband

Tweeling-voedingsarmband van Kindje Mijn

Op deze manier kan de moeder aangeven welk kindje, hoe laat, aan welke borst heeft gedronken. Op het voorbeeld heeft S. om half vier aan de linkerkant gedronken en D. om kwart over vier aan de rechterkant. Door de slotjes zou je zelfs alle bedels aan elkaar kunnen klikken, als beide kindjes tegelijkertijd hebben gedronken.

Meer voorbeelden zien? Kijk even in de leuke webwinkel van Kindje Mijn.

© 2009 – 2011

Tags: , , , , ,

Comments are closed.